<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A választás előtti osztogatás jegyében adott pluszokat három hónap alatt szinte teljesen elvitte az infláció.

Az infláció lesz az, amivel Orbán Viktor visszaveszi a különböző társadalmi csoportoknak biztosított választás előtti osztogatását - mondta februárban lapunknak adott interjújában Dobrev Klára, a DK elnöke. A Központi Statisztikai Hivatal friss adata alapján ez három hónap alatt már meg is történt a nyugdíjasok esetében, miközben az elemzői vélemények szerint a neheze még csak most fog jönni.

A KSH jelentése szerint az átlagos országos fogyasztói árindex mértéke 8,5 százalék volt, ami bár elmarad a piac és MNB által is várt 9 százaléktól, magasabb az előző havinál 8,3-nál. Ugyanígy emelkedő trendet követ a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján is számolt árindex, a havi ugrás mértéke azonban jóval nagyobb volt az általánosnál. A februári 7,8 százalék után márciusban már 8,3 százalékos volt a nyugdíjas infláció mértéke.

Ezzel már sorozatban nyolcadik hónapja, hogy egyre drágább a nyugdíjasok élete. Esély a helyzet megváltozására egyelőre nem látszik, sőt. Az orosz-ukrán háború következményeként ugyanis újabb lendületet vett az élelmiszerek áremelkedése, ami a társadalom legidősebb rétegét különösen érzékenyen érinti. Az ő fogyasztásukban ugyanis az aktívakénál sokkal nagyobb súllyal szerepel ez a termékkör.

A nyugdíjas infláció márciusi megugrásának mértéke már akkora volt, hogy az első három hónapban az árak emelkedése nemcsak az év eleji nyugdíjemelést, de a februárban kifizetett 13. havi nyugdíjat is teljesen erodálta.

Már a 13. havi nyugdíj sem bírja el az árak emelkedését. Fotó: PixabayMár a 13. havi nyugdíj sem bírja el az árak emelkedését. Fotó: Pixabay

Az év elején a kormány 5 százalékkal emelte az ellátásokat, amivel szemben az első negyedévben összességében 7,8 százalékkal drágult a nyugdíjasok élete (az általános infláció 8,2 százalék az első három hónapban). Vagyis a nyugdíjak jelentős értékvesztést szenvedtek el mostanra. A helyzeten elviekben sokat javított volna a teljes 13. havi nyugdíj kifizetése. Mint ismert, az eredeti tervek szerint idén kétheti részt kaptak volna ebből a nyugdíjasok, a kormány azonban nem függetlenül az áprilisi választásoktól, úgy döntött: a teljes 13. havi nyugdíjat kifizeti.

Ezt a pluszjuttatást figyelembevéve (havi szintre leosztva) az év eleji 5 százalékos emelés 8,3 százalékra módosul. Tehát az árak emelkedésének országos mértéke alapján már gyakorlatilag semmilyen pluszt nem biztosít az időseknek a 13. havi juttatás. Valamennyivel kedvezőbb a helyzet, ha a saját fogyasztói kosaruk alapján számolt inflációt nézzük: ekkor ugyanis még 0,5 százalékpontos értéknövekedést biztosít a plusz egy havi nyugdíj.

Ám az idei évi inflációs várakozásokból kiindulva a következő hónapokban ez az előny is el fog veszni, mivel a mostaninál is nagyobb áremelkedésre számítanak az elemzők.

Ennek ellenére a mostani adat csak megerősíti az előrehozott, évközi nyugdíjkorrekció szükségét is, melyre a kormányzati nyilatkozatok alapján júniusban kerülhet sor. Addig azonban tovább veszítenek értékükből a nyugdíjak, a hiányzó emelés mértékével pedig gyakorlatilag a költségvetést hitelezik az érintettek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.