6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Több mint kétszeresére emeli a zsámbéki önkormányzat a minimális telekméretet, mert elviselhetetlenül zsúfolt a beépítés. Sokkal kisebb tere lesz így a lakásépítési vállalkozóknak.

Jelentősen átalakulhat a lakáspiac az agglomerációban, ha más település is követi a zsámbéki példát. A kisvárosban hamarosan módosított helyi építési szabályzat (HÉSZ) lép életbe, ami 700 négyzetméterről 2000 négyzetméterre növeli a két vagy többlakásos társasházak építéséhez szükséges minimális telekméretet. Budapest környékén még nem volt példa ekkora szigorításra, de már több település jelezte, hogy "megtelt", s ezért gátat akar vetni a mértéktelen építkezéseknek.

Más településen is vannak, akik védeni akarják nyugalmukat, de még nem tiltakoznak (fotó: pixabay.com)
Más településen is vannak, akik védeni akarják nyugalmukat, de még nem tiltakoznak (fotó: pixabay.com)

A település önkormányzata 2022. január 3-ig adott időt az ezzel kapcsolatos különféle vélemények megtételére és nem várható, hogy sokan tiltakoznának, sőt. Marthi Zsuzsa főépítész szerint egyre erősebb lakossági tiltakozás bontakozott ki a „gátlástalan” beépítések ellen. 

„Az elmúlt egy évben jelentősen megszaporodtak azon vállalkozói lakásépítési törekvések, amelyek célja a nagyobb ingatlanok több lakással történő beépítése, és különösen a mély tömbbelsőkbe benyúló ingatlanok összevonásával, és újra osztásával azok intenzívebb beépítésére törekednek. A 2020-ban elfogadott HÉSZ ezeket a lehetőségeket már jelentősen korlátozta, mégsem eléggé. ” – vázolta a helyzetet a város honlapján. 

Utalt rá, hogy a laza beépítésű kertvárosias övezetekben (az általánosan használtak szerint Lk1 és Lk2 jelű körzetek - a szerk.) az intenzívebb kertvárosias beépítések jelentek meg, ezek nem csak a környezetüket zavarják, hanem jelentősen növelik, illetve növelni fogják az intézmény-ellátási (óvodai, bölcsődei) feladatokat is, és problémát fog okozni az utak, és csomópontok forgalmi terhelésének növekedésével is.

Saját tapasztalatunkból azt látjuk, hogy ez a probléma más agglomerációs településeken is egyre súlyosabb és egyebek mellett a sok kormányzati elvonás miatt sem is orvosolható. Egyszerűen nincs erre pénze a települések többségének.

A főépítész egy trükkre is felhívta a figyelmet. Mint írta, Zsámbékon új jelenség, hogy az új épületekben irodának alakítanak ki önálló rendeltetést, amelyet később lakásként használnak, így a telkenkénti lakásszámot ezzel növelhetik a megengedett maximum fölé. Erre utalva azt javasolja, hogy 49 százalékról 30 százalékra csökkentsék a szintterület legnagyobb beépítettségét.

Az új minimális telekméret azért is érdekes, mert időközben a telekalakítást is megszigorították. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy két egymás melletti, mondjuk 400 négyzetméteres (egyébként kicsinek számító) telek összevonásával az építési vállalkozó már túlugrotta a minimális 700 négyzetméteres határt és indíthatta is az ikerházépítést. Mostantól már három ilyen telket (vagy a rajta lévő romos házat) kell megvennie ahhoz, hogy átlépje az 1000 négyzetmétert, vagyis a rakétasebességgel dráguló telkek miatt máris csökken a profit.

Törökbálinton, ahová szintén sokan költöztek az elmúlt években, az agglomerációban jellemző átlag 650-750 négyzetméterrrel szemben az Lk1-es övezetben a szabadonálló beépítési mód esetén az új telkeknél 1500 négyzetméter a legkisebb méret, s ezen legfeljebb két épület építhető. A beépítési maximum 35 százalék. Az Lk2-es övezetben a már kialakult telkeknél viszont jóval engedékenyebb volt az önkormányzat, ezek esetében 350 négyzetméter a minimális előírás és 50 százalékos a beépíthetőség.

Szakmai körökben már régóta hangsúlyozzák, hogy az agglomerációs településeken az elmúlt években a növekvő népességszám jelentős terhelést okozott. A helyi közszolgáltatási infrastruktúra nem tud lépést tartani a kiköltözéssel. Az önkormányzatok egy ideig új területek bevonásával igyekeztek teret adni, de a pótlólagos rendszereket (utak, csatorna, stb.) már nem tudták kellő ütemben fejleszteni.

Csak egy-két éve tapasztalható, hogy igyekeznek korlátozni az új beépítés lehetőségét. Ezt jellemzően a telkenként építhető lakásszám szűkítésével és a minimálisan kialakítható új telkek méretének megnövelésével érik el. Ez nemcsak a létrejövő új telkek árát növeli, de az ily módon korlátozott kínálat nyomán a használt családi házak is egyre drágábbak lesznek.

Itt érdemes kitérni arra, hogy a telkek nem csupán ezért drágulnak, hanem azért is, mert hihetetlen mértékben nőtt a kereslet az agglomerációs családi házak iránt. A járvány két évében 20-40 százalékkal is többen akartak kertes házba költözni és sokan megelégednek egy zsebkendőnyi előkerttel és egy autónak elegendő beállóval. Pont őket célozza a legtöbb építési vállalkozó.

A délkelet-pesti agglomráció új üdvöskéje Gyál, ahol hasonló gondok vannak, de az önkormányzat itt nem lépett. A 2014 óta érvényben lévő (tehát a lakásépítési boom előtti állapotokat tükröző) HÉSZ szerint a kertvárosias lakóövezetben (ilyenből több is van, az önkormányzat eleve „kertvárosnak” hívja az egész települést – a szerk.) telkenként legfeljebb 3 épület helyezhető el az alábbiak szerint:

  • 550 teleknégyzetméterig 1 lakóépület (melyben legfeljebb 1 lakás lehet) és 1 kiegészítő rendeltetésű épület, 
  • 550-800 teleknégyzetméter között 1 lakóépület (melyben legfeljebb 1 lakás lehet ) és 2 kiegészítő rendeltetésű épület,
  • 800 teleknégyzetméter feletti teleknagyság esetén vagy 1 legfeljebb kétlakásos lakóépület és 2 kiegészítő rendeltetésű épület vagy 2 egylakásos lakóépület és 1 kiegészítő rendeltetésű épület helyezhető el. 

Tehát ez is jócskán elmarad a zsámbéki 2000 négyzetméteres minimumtól.

A szomszédos és szintén népszerű, egyébként ingatlanpiaci szempontból sokáig drágább Vecsésen nem terveznek a zsámbékihoz hasonló módosítást. A főépítészi iroda azt közölte lapunkkal, hogy egyelőre nem éreznek lakossági nyomást. A helyi szabályzat sokkal megengedőbb, kiderült, hogy a kertvárosias lakóterületen – ha az építési övezetre vonatkozó előírás eltérően nem rendelkezik - legfeljebb 200 telek négyzetméterenként egy lakás építhető. Ilyen övezet több is van Vecsésen.

A városban vannak úgynevezett falusias lakóövezetek is, ott 2 lakást vagy egyéb rendeltetési egységet tartalmazó épületeket lehet építeni azzal a megkötéssel, hogy például az Lf-O-1 jelű építési övezetben 1400 négyzetméter telekméret felett, két főrendeltetésű épület is létesíthető összesen 4 lakással vagy egyéb rendeltetési egységgel.

A keleti agglomerációban egyre népszerűbb Gyömrőn az ottani kisvárosias lakóövezet belső részein 720, kicsit kijjebb már 1500 négyzetméter a minimálisan előírt telekméret. Különbség abban van, hogy az előbbinél 40, utóbbinál csak 35 százalék lehet a legnagyobb beépítettségi arány. Gyömrőn az elmúlt években inkább az utóbbi körzetben voltak jelentősebb lakóparki építkezések, ott vegyesen építettek ikerházakat és szabadonálló családi házakat. Nem jellemző az a fajta zsúfoltság, ami Gyálon és Vecsésen, de a beköltözés ott is folyamatos, így nem zárható ki, hogy lesznek szigorítások.
 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!