<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

És ezt most nem azért írom, mert a magyar válogatott nagy csalódást keltve – magát a legjobb nyolc közé várta, míg külföldi szakírók az elődöntőt, sőt a döntőt sem tartották kizártnak – már a csoportkörben kizúgott. Hanem azért, mert a koronavírusos esetek nagy száma gyakorlatilag már az első naptól irreálissá tette a kontinenstorna erőviszonyait. Jegyzet.

Kifakadt Dagur Sigurdsson, a japán férfikézilabda-válogatott izlandi illetőségű szövetségi kapitánya. Szerinte tiszteletlenség a játékosokkal szemben, hogy az izlandi csapat otthon buborékban készült, a játékosok nem a családdal szilvesztereztek, majd eljöttek az Eb-re, és ott turistákkal kell vegyülniük – szemlézte a 24.hu.

Azt persze nem lehet biztosan kijelenteni, hogy a „vegyülés” miatt, de szombatig nyolc izlandi játékosnál diagnosztizálták a koronavírust, s voltak kénytelenek kihagyni az olimpiai, világ- és Európa-bajnok franciák elleni meccset. S akkor még nem is az északiak jártak a legrosszabbul, hiszen a németeknél 12, az Eb-ezüstérmes horvátoknál 9 kézis fertőződött meg, Lengyelország hat, Hollandia és az orosz csapat négy-négy, Svédország három, míg Franciaország egy esetet jelentett. Legalábbis múlt csütörtökig. Hiszen napról napra változik – sajnos emelkedik – a pozitív esetek száma, a pontos adatról csak a kezdő sípszó előtt értesülnek a szurkolók.

A kézi EB-n is támad tehát az omikron, ugyanúgy, mint a hétköznapokban. Míg a járvány korábbi hullámai idején még alig volt olyan az ismerőseim közül, aki elkapta volna a vírust, addig most jóformán az a furcsa, ha nem értesülök szinte óránként egy-egy új fertőzöttről a környezetemben. Még szerencse, hogy az omikron nem annyira halálos, mint voltak a Covid korábbi válfajai.

Támad a megtizedelt német csapat a svédek ellen. Fotó: MTITámad a megtizedelt német csapat a svédek ellen. Fotó: MTI

De ettől még sportrajongóként jelentősen rontja az élményt. Az, hogy sorra dőlnek ki a játékosok, teljesen irreálissá teszi az általam (is) évek óta várt eseményt. S most nem a magyarok csúfos szerepléséről beszélek, őket nem az omikron ütötte ki. Azt, hogy még a csoportjukból sem jutottak tovább egy hazai rendezésű világversenyen – noha magukat legalább a legjobb nyolc közé várták (azaz hét hellyel előrébb, mint ahol végül végeztek), a külföldi szakírók pedig még előrébb, az elődöntőbe, sőt, volt, aki a döntőbe –, csak és kizárólag a (gyenge) teljesítményüknek köszönhetik.

Én inkább a németekről beszélek, akik, ha közülük nem fertőződnek meg tucatnyian, azaz nem esik ki csaknem két teljes sor (egyszerre heten lehetnek a pályán egy kézicsapatban), akkor bizonyosan előrébb végeznek, nagyobb versenyre késztetik az ellenfeleiket. Vagy említhetném a horvátokat, akik ugyan, ha jelentősen megfiatalított csapattal is érkeztek, még így is tényezőnek számítanak e sportágban. A németek annyira megfogyatkoztak, hogy fontolgatták a visszalépést, végül azt kérték a szervezőktől, hadd játsszák le később a spanyolok elleni meccsüket. Arra appellálva, hogy aki öt napon át negatív tesztet produkál, az visszatérhet a parkettre, így nem kizárt, hogy akár exponenciálisan megnőtt volna az ismét hadra foghatók száma.

Az Európai Kézilabda Szövetség, az EHF azonban elutasította a németek halasztási kérelmét. Mint közleményében jelezte, „minden szempontot figyelembe véve úgy döntött, nem módosítja az összecsapás időpontját”.  

Arra már nem tértek ki, mi lehet a „minden szempont”. Így csak találgatni tudok, hogy az egyik az üzleti volt, vagyis az a bizonyos pénz. Magyarul, ha nem rendezik meg a meccset, akkor vissza kell fizetni a jegyek árát, a derbit közvetítő tévétársaságokat is kártalanítani kell a kieső hirdetési bevételeik miatt stb.

Nem akarok álnaiv lenne, de számomra aligha lehetne fontosabb szempont az egészségnél! Az már a kézi EB előtt mindenki számára nyilvánvaló volt, lehet, hogy az omikron nem olyan halálos, mint az előző mutánsok, de sokkal többen fertőződhetnek meg. Egy másik izlandi, a csapat regnáló szövetségi kapitányaGudmundur Gudmundsson január 12-én, tehát a torna megkezdése előtti napon panaszolta el, hogy „nincs buborék a hotelban, így ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek. Vannak itt átlagos turisták. Így magunknak kell odafigyelni és óvatosnak lenni, ami nem egyszerű”. De hasonló aggodalmakat mások is megfogalmaztak, mint például a franciák és a montenegróiak.

Ennek ellenére a show elkezdődött, majd folytatódott, s e héten célegyenesbe fordul. Azt ugyan nem tudni, még hányan esnek ki a Covid miatt, s a hiányzások miatt hogyan állnak majd fel a csapatok, de egy biztosnak tűnik: vasárnap este megrendezik a kézi EB döntőjét. Hogy aztán a végeredmény a valós erőviszonyokat tükrözi-e, azzal kapcsolatban már kétségeim vannak. Én jobbnak tartottam volna, ha meg sem rendezik, vagy ha már igen, akkor menetközben lefújják a kontinensversenyt, s egy másik időpontban tartják meg, illetve folytatják, amikor reális erőviszonyok alapján dőlhetne el az elsőség. 

Egy igazi szurkoló ugyanis mindig a legjobbak összecsapását szeretné látni. Kár, hogy úgy tűnik, a nemzetközi kéziszövetség korifeusai által figyelembe vett szempontok között ez nem szerepel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.