2019. május 2. 16:01

Aznap ugyanis nemcsak Orbán Viktor találkozik Donald Trumppal, hanem a hazai bankvezérek is a jegybank illetékeseivel, hogy megvitassák, készen lesz-e az azonnali fizetési rendszer a július 1-jei indulásra, vagy halasztás szükséges.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által még tavaly meghirdetett start időpontja egészen március végéig kőbe vésettnek tűnt. Akkor terjedt a piacon futótűzként a hír – amelyet elsőként az mfor.hu osztott meg a nyilvánossággal –, miszerint az egyik nagybank kezdeményezésére a Magyar Bankszövetség azt javasolta az MNB-nek, a július 1-jei induláskor tesztjelleggel először csak nagyon kicsi, legfeljebb néhány százforintos tételeket lehessen azonnal átutalni, s csak ha minden zökkenőmentes lesz, akkor legyen a rendszer teljes körű.

Lesz, csak azt nem tudni, mikortól Lesz, csak azt nem tudni, mikortól

Később kiderült, valószínűleg az OTP Bank lehetett a kezdeményező. Nem mintha pont a legnagyobb hazai bank nem állna készen arra, hogy a nap huszonnégy órájában bármikor, 5 másodperc alatt eljuttassa egy másik bankszámlára a megbízó által megjelölt, legfeljebb 10 millió forintos összeget és ugyanígy fogadja is a hozzá érkező átutalásokat. Inkább az állhat a háttérben, hogy az OTP-nél attól tartanak, nem mindegyik pénzintézet lesz kész a zökkenőmentes üzletmenetre.

Bár az általunk megkérdezett nagybankok kivétel nélkül azt mondták, július 1-jére végeznek az előkészületekkel, nem tudni, hogy a jóval számosabb többi hitelintézettel mi a helyzet. Ahogy március végi kérdésünkre a Takarék Csoport találóan válaszolta, „amennyiben egy hosszabb tesztidőszakról születik döntés, az véleményünk szerint javíthatja a felhasználói élményt”. 

Képviselői kérdésre április 11-én Matolcsy György jegybankelnök azt közölte, hogy bár az azonnali átutalással kapcsolatos rendelkezések július 1-jén hatályba lépnek, „ha a folyamatban lévő tesztelések olyan mértékű kockázatot tárnak fel, amely miatt nem tartható az eredetileg meghatározott indulási céldátum, vagy nem biztosítható az új infrastruktúra megbízható és stabil indulása, úgy az MNB az érintett pénzforgalmi szereplőkkel együttműködve meg fogja hozni a szükséges döntéseket”. Ezt erősítette meg Matolcsy György egy újabb képviselői kérdésre a napokban, ahogy arról az mfor.hu beszámolt.

Márpedig hogy helyzet van, azt jelzi, lapunk értesülései szerint május 13-án a bankok és a jegybank illetékesei találkoznak egymással, hogy értékeljék az azonnali fizetési rendszerre való felkészülést.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.