2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Alig telt el fél óra, hogy a jegybank közzétette friss makrogazdasági előrejelzését, a Pénzügyminisztérium nyugtató szándékú közleményt adott ki, melyben egy fél mondattal belengették, hogy idén is a szokottnál korábban segítenek a nyugdíjasoknak.

Egészen elkeserítő makrogazdasági prognózist adott ki a Magyar Nemzeti Bank kedden délután. Eszerint idén az infláció 7,5-9,8 százalék között alakulhat, ami jelentősen kedvezőtlenebb a korábban várt 4,7-5,1 százaléknál.

Az adatok közzétételét követően a Pénzügyminisztérium is kiadta maga közleményét "A kormány megvédi a magyar családokat az áremelkedés hatásaitól" címmel, melyben gyakorlatilag felidézik az idei évben hozott és életbe lépő intézkedéseket.

Idén is korábban jöhet a nyugdíj-korrekció. Fotó: Pixabay
Idén is korábban jöhet a nyugdíj-korrekció. Fotó: Pixabay

A tárca szerint

"a háború, a szankciók és az energiaárak emelkedése miatt egész Európában magas az infláció. A kormány az infláció csökkentése érdekében döntött a benzinárstop, az élelmiszerárstop, a kamatstop és a rezsicsökkentés fenntartásáról. Ezek az intézkedések több százalékponttal csökkentik az inflációt. Az áremelkedéssel szemben segítséget jelent, hogy a kormány jelentős összegeket fordít a családok megerősítésére: a családi adóvisszatérítéssel, a 25 év alattiak adómentességével, a béremelésekkel és a 13. havi nyugdíj visszaépítésével több ezer milliárd forint marad az embereknél". 

Hozzátették: a kormány a nyugdíjemelés mértékéről – mely az idei évben 5 százalék volt - az inflációs előrejelzés alapján előzetesen dönt. Abban az esetben, ha jelentős az eltérés, két lépcsőben nyugdíjkiegészítés történik, az első júniusban, a második novemberben.

Az utolsó mondattal gyakorlatilag belengették, hogy a korábbiaktól eltérően idén is követhetik a tavalyi példát, amikor előrehozott nyugdíjkorrekcióról döntöttek a magas infláció miatt. Most idén is hasonló történhet, holott 2010 óta a kormány minden körülmények között ragaszkodott a novemberi kiegészítéshez.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!