3p

A Médiatanács hétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 médiaszolgáltatójára, mert a korhatár-besorolás és a közzététel időpontja is jogsértőnek bizonyult a csatorna több műsorában és a tenyek.hu médiaszolgáltatási felületének pár tartalma esetében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ezenkívül a Hír TV és egy helyi rádió heti adásmenetében is hiányosságokat tárt föl - közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön. A közlemény szerint állampolgári bejelentés nyomán indított hatósági eljárást a Médiatanács a Tények Plusz június 7-én 18 óra 45 perckor, illetve a Mokkacino június 8-án 8 óra 45 perctől a TV2-n sugárzott adása, valamint a tenyek.hu streamingszolgáltatáson elérhető műsorszámok kapcsán.

Jogot sértettek, jött is a büntetés. Fotó: Depositphotos
Jogot sértettek, jött is a büntetés. Fotó: Depositphotos
A műsorokat mind a négy alkalommal 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolással látták el, a Médiatanács vizsgálata alapján azonban ez nem felel meg a III. kategória szempontjainak a szexualitás képi és verbális ábrázolása miatt, amely így káros hatással lehetett a 12 és 16 év közötti korosztály tagjaira - jelezték.

A műsort tehát a "16 éven aluliak számára nem ajánlott" kategóriába kellett volna sorolni - tették hozzá. Ebben az esetben ugyanakkor nem kerülhetett volna adásba sem a reggeli, sem a kora esti órákban, mivel a 16 éven aluliaknak nem ajánlott tartalmakat a törvény értelmében csak 21 óra és 5 óra között lehet műsorra tűzni; a szolgáltató egyszerre sértette meg tehát a korhatár-kategóriába sorolásra és a közzétételre vonatkozó törvényi előírásokat, a Médiatanács ezért 4 millió 500 ezer forintnyi bírsággal sújtotta - írták.

Úgy folytatták, hogy a szolgáltató a tenyek.hu oldalon két alkalommal publikált olyan tartalmat, amely jogsértőnek minősült a helytelen korhatár-besorolás miatt, ami további 2 millió 400 ezer forint bírságot von maga után. Ezen felül százezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács a szolgáltatóra azért, mert a tenyek.hu műsorkínálatát tartalmazó felületen a két műsor korhatárkategória-jelzései nem voltak feltüntetve.

A közlemény szerint a Médiatanács a Hír TV országos kereskedelmi csatorna július 16. és 22. közötti műsorfolyamának vizsgálata során több jogsértést is feltárt: a médiaszolgáltató megsértette a határozatában foglalt, a tematikus műsorszámok napi arányára vonatkozó kötelezettségét. Emellett július 17-én és 20-án megsértette a termékmegjelenítés közzétételére vonatkozó törvényi előírást is: a műsorszámokat megszakító reklámokat követően nem tette közzé a termékmegjelenítésre vonatkozó figyelmeztetést, csak a műsorok előtt és után - tették hozzá. A két jogsértés miatt százezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács a Hír TV szolgáltatójára. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!