<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Az idei évértékelőjében tett a legújabb intézkedésre határozott utalást Orbán Viktor, most megérkezett a hivatalos bejelentés is. A malmok azonban lassan őrölnek, hiszen az érintettek majd csak 2021 júliusától számíthatnak a plusz juttatásra.

“Tudom, hogy a négygyermekes anyák után a háromgyermekes anyák számára is előbb vagy utóbb be kell vezetni az szja-mentességet. Azt is tudom, hogy a szülés utáni első félévben ma az anyák az előző évi átlagkeresetük 70 százalékát kapják, és ezt 100 százalékra kellene emelni, s akkor a szülést követő első félévben több pénzhez jutnának, mintha nem szültek volna” - mondta Orbán Viktor az idei évértékelő beszédében februárban.

A nyilatkozatból a háromgyerekes anyák szja-mentessége nem újonnan megszületett elképzelés kormányzati részről, az első félévben járó juttatás-növelés azonban az. Bár a miniszterelnök ennél több konkrétumot nem árult el, az arányok alapján a csecsemőgondozási díjról beszélhetett - írtuk a kormányfői évértékelő után. Ez az ellátás maximum 168 napig, vagyis fél évig járhat a kismamáknak, és a korábbi jövedelem 70 százaléka lehet, ám a gyeddel ellentétben itt nincs felső határa az ellátásnak.

Forrás: Pixabay/Daniela DimitrovaForrás: Pixabay/Daniela Dimitrova

A miniszterelnöki mondatok után 4,5 hónappal megérkezett a hivatalos bejelentés is, ami a költségvetési törvényjavaslat ismeretében akár nem várt, mostanában eldöntött lépésnek is tűnik. De erről kicsit később.

Az MTI tudósítása szerint Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár jelentette be, hogy a korábbi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik jövő év júliusától a csecsemőgondozási díj (csed) összege. A kormányfőhöz hasonlóan Novák Katalin is rögzítette:

"ez azt jelenti, hogy a gyermek megszületését követő hat hónapban jobb anyagi körülmények közé kerül a család, mint azt megelőzően. Ugyanis a csed után csak személyi jövedelemadót kell fizetni, nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítást nem."

Hozzátennénk ugyanakkor, hogy a gyermek születésével a nemcsak emiatt lesz nagyobb a családi költségvetés, hanem a családi adókedvezmény érvényesíthetősége miatt is. Egy gyermek után ugyanis havi 10 ezer forinttal csökkenthető a fizetendő személyi jövedelemadó.

A csed 100 százalékra történő emelésével mintegy 80 ezer személy anyagi lehetőségei javulnak Novák Katalin szerint és az emelésre 14,25 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben. A parlament elé benyújtott költségvetési törvényjavaslatban egyébként 78,8 milliárd forint szerepel ezen az előirányzaton, az idei költségvetésben pedig 72,2 milliárd forint.

A jelek szerint egyébként a jövő évi büdzsé összeállításakor a kormány még nem számolt a csed jövő évi emelésével. Mint az a fejezeti kötetből kiderül, az előirányzat meghatározásánál a megszokott (várható igénybevétel, makroprognózisok) tényezők mellett ugyanis nem jelzik, hogy a juttatás emelésével is kalkuláltak volna. A 2021-es költségvetés - elfogadás előtti - módosítására nem feltétlenül lesz szükség, annak ellenére sem, hogy az idei és jövő évi előirányzat között csupán 6,6 milliárd forintos különbség van, ami nem fedezi a bejelentett csed-emelés költségvetési forrásigényét.

Erre két magyarázat van: egyrészt szükség esetén a kormány élhetne akár a legegyszerűbb megoldással is, miszerint saját hatáskörben rendeleti úton a tartalékokból biztosítja a plusz forrást. Ám nem lesz ilyenre sem szükség feltételezhetően, mivel a csecsemőgondozási díj előirányzata egy felülről nyitott előirányzat. Ez azt jelenti, hogy a költségvetés módosítása nélkül a kormány túllépheti az elfogadott előirányzatot anélkül, hogy a költségvetés parlament által elfogadott módosítására kényszerülne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.