TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mivel a vírusválság a fociklubok bevételeit is megskalpolta, a korábbiaknál is fontosabb, hogy miként szerepelnek a csapatok az európai kupákban. A Bajnokok Ligája jelenleg is zajló végjátékában több milliárd forintnak megfelelő összeg a tét – meccsenként.

(Ez a cikk eredetileg a Privátbankár.hu-n jelent meg.)

A klub veszteséges lesz az idei évben.  A kiadásokat csökkenteni kell

-  ismerte el Jordi Cardoner i Casaus, az FC Barcelona első számú alelnöke még májusban.

Megtépázott pénzügyek 

Bár a katalán klubról elsőre az jut az eszünkbe, hogy a világ egyik leggazdagabb egyesülete, lehetőségei határtalanok, és bármelyik szupersztárt képes megvenni, a mostani krízis még ezt a klubot is megviseli. (És ehhez jött még pénteken a Bayern München elleni történelmi, 8:2-es vereség - a szerk.)

(Forrás: Pexels/Pixabay) (Forrás: Pexels/Pixabay)

Az FC Barcelona májusig 50 millió eurót veszített a meccs- és a múzeumjegy-bevételek, 39 millió eurót pedig a televíziós jogdíjak elmaradása vagy csökkenése miatt, valamint 20-25 millió egyéb kereskedelmi bevételtől is elesett.

 A teljes veszteség már akkor is 120-140 millió euró között volt,

július végén Josep Maria Bartomeu, a klub elnöke pedig már 200 millió eurós buktáról beszélt.

Szerinte ugyanakkor ezzel együtt sincsenek rossz anyagi helyzetben.

Az egyesület mindenesetre néhány hónapra csaknem háromnegyedével visszavágta a játékosok fizetését, akik éves szinten is mintegy 10 százalékos bércsökkenést kénytelenek lenyelni.

Bár a járványhelyzet azóta javult, a karantént pedig feloldották, az elmúlt hetekben Spanyolországban is emelkedni kezdett a regisztrált fertőzések száma, így egyelőre még megtippelni sem lehet, mikor térhetnek vissza a nézők a stadionokba.

Milliárdos meccsek

Ebben a helyzetben minden bevétel jól jön – főleg az augusztus elején újraindult Bajnokok Ligájából (BL), amelyen keresztül az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bőkezűen osztogatja a pénzt a jól teljesítő csapatoknak.

A csoportkör elérése önmagában 15,25 millió eurót ér, a csoportokban pedig egy győzelemért 2,7 millió euró jár.

A legjobb 16 között 9,5 millió, a 8 között 10,5 millió, az elődöntőben 12 millió eurót kap minden egyes csapat, a döntő megnyerését pedig további 19 millió euróval díjazzák.

Az a gárda tehát, amelyet a legjobb 16 között akasztott meg a járvány, csak augusztusban 41,5 millió eurót (több mint 14 milliárd forintot) kereshet, ha mind a négy meccsét megnyeri, és BL-győztes lesz.

Egy ekkora összeg pedig már jelentősen csökkentheti az amúgy tetemes veszteségeket. (Összesen egyébként több mint 82 millió euró folyhat be a győztes klub kasszájába, ha a csoportmeccsektől kezdve minden mérkőzését hozza.)

A BL-ben szereplő klubok emellett a televíziós pénzekből is részesülnek, amelyek eredeti keretösszege 292 millió euró. (Azt nem tudni, hogy ezt mekkora mértékben csökkentette a vírusválság.)

A klubok továbbra is erősen támaszkodnak majd a BL-ből származó jutalmakra, különösen a jegybevételek elmaradása miatt

állapítja meg a goal.com című szaklap.   

Az UEFA saját bevallása szerint összesen több mint kétmilliárd eurótfizetett (és fizet) ki a 2019/20-as BL-ben (valamint a 2019-es szuperkupában), 510 millió eurót pedig az Európai Ligában versengő csapatoknak.

Persze van miből visszaosztania, hiszen ezekből a kupákból összesen 3,25 milliárd euró bevétel folyik be korábbi becslések szerint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Bizonytalan jövő

A 2020/21-es sorozat számait hivatalosan még nem közölték, ami alighanem összefüggésben áll azzal, hogy a vírusválság miatt a futball-bizniszben is hirtelen nagyon sok lett a kérdőjel - meddig lesznek zárva a stadionok, mi lesz a tévés pénzekkel, kitartanak-e a nézők (a televízió előtt), megmaradnak-e szponzorok.    

Még minden bizonytalan. Mi nemcsak a klub sikeréért vagyunk felelősek, hanem minden itt dolgozó emberért is

válaszolta  például Jürgen Klopp, a tavalyi BL-győztes Liverpool FC vezetőedzője nemrég arra a kérdésre, hogy számíthatnak-e a BL-pénzekre, és ha igen, mennyire.

Az biztos, hogy a válság minden klubot sújt – még ha nem is egyenlő mértékben –, és úgy tűnik, hogy még a legnagyobb egyesületek ispengeélen táncolnak.

Az anyagi megfontolásokon túl persze az élmény szempontjából is jó lenne, ha a nézők biztonságosan, de mihamarabb visszatérhetnének a lelátókra.

Szurkolók nélkül ugyanis nyoma sincs a régi meccshangulatnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.