<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mint minden sajtótermék, a Felcsúti Hírmondó is tartalmaz hirdetéseket. A kiadvány egy egész oldalt szentel az ilyen tartalmaknak, igaz, a hirdetések gyakorlatilag teljesen értelmetlenek. 

Orbán Viktor és pártja 2010-es hatalomra kerülése óta nagy hírnevet szerzett magának a kormányfő faluja, Felcsút. Az immár NB I-ben vitézkedő focicsapat és a mögötte lévő focialapítány mellett Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc pályája is látványos felívelésnek indult, ma pedig már az ország egyik leggazdagabb emberének számít. 

A hírnév ellenére azonban Felcsút semmiben sem másabb, mint bármelyik más település Magyarországon. A helyi önkormányzat saját kiadványt készít, melyben beszámol a közösség történéseiről, rendezvényeiről és abban sincs semmi kirívó, hogy a havi rendszerességgel kiadott újságban, a Felcsúti Hírmondóban hirdetéseket is találni. 

Ha azonban végignézünk a hirdetéseken, és ismerjük a NER-cégek sorát, rögtön kiderül, hogy ezek a világ legértelmetlenebb hirdetései. A sorban ugyanis zömében olyan cégek szerepelnek, melyeknek semmi szüksége nincs arra, hogy ilyen formában próbálja növelni a forgalmát.

Nézzük, a hirdetőket:

  • Vál-völgye Pékség és Hentesüzlet - Mészáros Lőrinc érdekeltsége
  • R-Kord Kft. - Mészáros Lőrinc cége
  • Pák-To Kft. - nem Mészáros Lőrinc érdekeltsége
  • Hungaro Petrol Kft. - ez sem Mészáros Lőrincé
  • Mészáros Pub & Pizzéria - Mészáros Lőrincé
  • Agro-Felcsút Kft. - Mészáros Lőrinc öccsének cége
  • Puskás Sport Hotel - Mészáros Lőrinc érdekeltsége
  • Gondos Tüzép - nem Mészáros Lőrincé

A hirdetők oldala (Forrás: Felcsúti Hírmondó)
A hirdetők oldala (Forrás: Felcsúti Hírmondó)

Jól látható tehát, hogy az októberi hírmondóban szereplő nyolc hirdetésből öt olyan cég, mely Mészáros Lőrinchez köthető vagy a cégbirodalma vagy rokoni szálak révén. Az R-Kord Kft. ráadásul az állami közbeszerzéseken is rendre jól szerepel, több milliárdos forgalommal rendelkezik. Gyakorlatilag semmi szüksége arra, hogy ilyen formában reklámozza a tevékenységét. 

Az R-Kord 2020-ban 35,3 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el, amiből a végén 3,3 milliárd forint tiszta nyereség maradt. Ezt bő 100 millióval megtoldotta a tulajdonos és osztalék formájában 3,473 milliárd forintot vett ki a cégből. Bár az összeg jelentős, azért nem ürítette ki teljesen a tartalékokat Mészáros Lőrinc, hiszen az eltelt évek eredményeit halmozó eredménytartalék soron még közel egymilliárd forint maradt. 

A hirdetők listáján szereplő Agro-Felcsút Kft. esete némiképp más, mint az R-Kordé, hiszen ezúttal a megnyitott műszaki kereskedésüket reklámozzák, mely "a környék legnagyobb raktárkészletével" rendelkezik. Bár a cég beszámolóját elnézve itt sincs szükség igazán arra, hogy ilyen formában generáljon magának pluszbevételt. 2020-ban 2,5 milliárd forint folyt be a kasszába, a végén 65 millió tiszta profit maradt. Igaz, a tavalyi év még így is gyengébb volt a koronavírus előttinél, akkor 3,2 milliárdos bevételből 224 millió maradt év végén.

Mészáros Lőrinc többi hirdető érdekeltségéről sem mondható el, hogy aggódnia kellene és rászorul a helyi reklámra. A Puskás Sport Hotel a koronavírus ellenére története legjobb évét hozta össze 2020-ban, a pékség és az étterem pedig más Mészáros-érdekeltségeknek is fix beszállítója. Mindezek ismeretében a Felcsúti Hírmondóban rendszeresen feltűnő hirdetők, pontosabban a hirdetéseik a világ legértelmetlenebbjei.