2p

Januárban a hitelintézetek tartalékszámláinak havi átlagállománya 2449,8 milliárd forintra csökkent a decemberi 2800,5 milliárdról; a legfrissebb adat az előírt kötelező tartalékszintet 112,2 milliárd forinttal haladja meg - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

A jegybank adatai szerint a forgalomban lévő készpénz átlagállománya az év elejei szezonalitásnak megfelelően csökkent, 8214 milliárd forintra a decemberi 8411 milliárd forintról - tudósít az MTI.

A bankrendszer forintlikviditása nőtt, ami elsősorban a jegybanknál elhelyezett egynapos betétek átlagállományának növekedésére vezethető vissza. A hitelintézetek egynapos betétei 6647 milliárd forintra nőttek januárban, decemberhez képest 1997 milliárd forinttal.

Az MNB szerint bőven van tartalék. Fotó: Depositphotos
Az MNB szerint bőven van tartalék. Fotó: Depositphotos

A külföldi követelések havi átlagállománya 914,8 milliárd forinttal 17 006 milliárdra nőtt januárban; a hitelintézetekkel kötött eurolikviditást nyújtó swapok januári lejárta, a deviza államkötvény-kibocsátás és az Európai Bizottságtól érkező transzferek is növelték a hó végi állományt.

A külföldi kötelezettségek átlagos állománya az év első hónapjában 351,6 milliárd forinttal 5556 milliárd forintra esett vissza - olvasható az MNB tájékoztatójában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!