4p

Egyebek mellett ez is kiderült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált pénzforgalmi jelentésének elemzésének ismertetésekor.

Folytatódott az elektronikus fizetési módok térnyerése, amelynek hatására évről-évre folyamatosan csökken a készpénz aránya a lakossági pénzforgalomban – ismertette az MNB legfrissebb elemzését Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója. Annak ellenére, hogy a „párnacihában” tartott összegek közel 5 milliárdos értéke még mindig magasnak tekinthető.

Kevesebbet, de még mindig sokat fizetünk készpénzzel
Kevesebbet, de még mindig sokat fizetünk készpénzzel

Mindenesetre 2018-ban duplaannyi, több mint 1,25 milliárd darab tranzakció bonyolódott elektronikusan, mint 2012-ben. Legintenzívebben a bankkártyás fizetések bővültek. A jelenleg létező, nagyjából 10 millió plasztikkal tavaly kártyánként 84 tranzakciót bonyolítottak le. Ennek egy hónapra eső 7-es értéke bőven meghaladja az átutalások 2,5-es számát. Ez utóbbin belül a vállalatok voltak az aktívabbak, miután egy lakosra csak 0,95 átutalás jutott. 

Egyre kedveltebb az érintéses fizetés

Az átutalások aránya a GDP-hez viszonyítva a 2012-es 13,6 százalékról 2018-ra 15,5-re nőtt, ami még elmarad az EU-átlagtól, ez 2017-ben 17,7 százalék volt (2018-ról még nincs adat). Jelentős az elmaradás a közüzemi és egyéb szolgáltatások számláinak elektronikus fizetésénél, ezek aránya tavaly 47,8 százalék volt, szemben a tavalyelőtti 70 százalékos uniós átlaggal. 

A bolti fizetéseken belül – ha lassan is, de – elkezdett csökkenni a készpénzes vásárlás aránya. Míg ez utóbbi 2015-ben még 90 százalékot tett ki, addig a 2018-ban lebonyolított 4-4,5 milliárdos tranzakciójának még mindig a 85 százalékát. 

Jelentősen bővült a fizetési kártyás elfogadói hálózat, miközben rohamosan terjed az érintéses technológia. A kártyás vásárlások ellenértékének kezelését lehetővé tevő POS-terminálból országszerte 145 ezer működik. Az érintéses fizetést lehetővé tevő terminálok aránya pedig közel 86 százalékra emelkedett – ezzel az MNB szerint Magyarország messze az elsők közé tartozik Európában.

A hazai pénzforgalmi rendszerekben lebonyolított forgalom értéke 11,7, darabszáma 3 százalékkal volt magasabb 2018-ban az előző év azonos időszakához képest. A napi átlagos forgalom 6 ezer milliárd forintra rúgott, ami azt jelenti, hogy az éves hazai GDP csaknem 41-szer fordult meg a hazai pénzügy infrastruktúrákban (csak érzékeltetésül: ez a szám az Egyesült Királyságban 120).  

A tranzakciós illeték eltörlése segítene, de...

A visszaélések aránya a teljes kártyás forgalomhoz viszonyítva elenyésző, a hazai kártyás fizetési rendszer az MNB szerint nemzetközi összehasonlításban továbbra is rendkívül biztonságos, ami azzal magyarázható, hogy a chipes megoldásra való áttérés idehaza hamar elkezdődött. A kibocsátói oldalon felmerült károk mindössze 8 százalékát viselték a kártyabirtokosok.

Nemzetközi összehasonlításban a hazai pénzforgalmi szolgáltatások drágák és a magyar bankok árazásában több kedvezőtlen sajátosság is fellelhető – ismételte meg az MNB a márciusban közzétett versenyképességi programban megfogalmazott kritikáját. A jegybank célja, hogy az átutalások olcsóbbá váljanak, ami úgy valósítható meg, ha a lakossági ügyfelek a havi számlavezetési díjak megfizetése mellett korlátlan számban és értékben indíthatnának azonnali átutalásokat. A tranzakciós díjak eltörlése a bankok versenyképességének elengedhetetlen növelését is támogatná, ám ez eddig a kormánynál süket fülekre talált. Arra a banki magyarázatra pedig, miszerint a tranzakciós illetékek terhe drágítja meg az átutalásokat, Bartha Lajos úgy reagált, számításaik szerint nemzetközi szinten az illetékektől megtisztított díjak is magasak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!