TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.

Talán az eddigi legrövidebb tájékoztatóját tartotta meg az operatív törzs, pedig a betegségben elhunytak száma 46 fővel emelkedett. De jó hír, hogy egy nap kihagyás után megint Müller Cecília országos tisztifőorvos számolt be a koronavírus-járvány magyarországi helyzetéről.

Felfutó szakaszban van a járványügyi helyzet. A járvány kiteljesedni látszik

-  magyarázta Müller Cecília. Kiemelte: az egész világon, így Európában is emelkedik a fertőzöttek, és ezzel együtt az elvesztett életek száma is. Hozzátette: Magyarországon 935 842 PCR-tesztet végeztek a mai napig, ebből tegnap 16 ezret. A laboratóriumi kapacitás elegendő, ahhoz mindenki hozzáférhet. Korábban ezzel kapcsolatban azt mondta október 7-én: a járványügyi adatok indokolják új laborok bevonását a tesztelésbe, illetve kibővítik a meglévő vizsgálati köröket. Folyamatban van egy nagy kapacitású labor bevonása is.

Az elhunytakra kitérve azt mondta: az áldozatok 56 és 97 év közöttiek voltak. Úgy látja, hogy a korábbiakhoz képest több autoimmun-beteg hunyt el, de a vírus szerinte továbbra is elsősorban a szív- és érrendszeri betegségekben, daganatos betegségekben, illetve cukorbetegségben szenvedőket érinti jobban, közülük haltak meg többen az elmúlt 24 órában is.

Mindezek ellenére továbbra is úgy értékeli a helyzetet, hogy Magyarország jól védekezik, hiszen az elhunytak számát tekintve a középmezőnyben vagyunk. Nemzetközi adatok szerint sincs Magyarországon többlethalálozás. Gulyás Gergely miniszter ennél talán optimistább volt a Kormányinfón, hiszen úgy fogalmazott: nálunk az egymillió főre jutó halálesetek száma alatta van az európai uniós átlagnak.

Nagy kérdés, hogy mi lesz, ha az influenzaszezon is rájön még a koronavírusra. Müller Cecília próbálta nyugtatni a közvéleményt: van hatékony védőoltás, aminek megkezdték már a beadását, mindenhova kiküldték az oltóanyagot, ezért ő heti jelentést kér a beoltások számáról, ahonnan elfogy az oltóanyag, ott a járási hivatalnál lehet új oltásokat igényelni. A 3 éven aluliaknak és felettieknek is van védőoltás, akinek szüksége van rá, az ingyen megkapja.

A tájékoztató ezután Kiss Róbert alezredes beszámolójával folytatódott. Mint mondta, az elmúlt 24 órában a védelmi intézkedések megszegése miatt 55 esetben volt szükség rendőri beavatkozásra, a tömegközlekedési eszközökön helytelenül viselt maszkok miatt 30 esetben intézkedtek, és 4121 esetben rendeltek el házi karantént. A járvánnyal összefüggő büntetőeljárások száma 475-re emelkedett.

A tájékoztató végén mindössze három kérdést vesézett ki az operatív törzs, mert elmondásuk szerint a többit már megválaszolták a Kormányinfón. A kérdések egyike a nem egyértelmű, értékelhetetlen mintavételre vonatkozott, illetve, hogy ez esetben mit kell tenni. Meg kell ismételni, mondta erre az országos tiszti főorvos.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.