<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az utóbbi időben az lett Paks II. engedélyezésének egyik legfontosabb kérdése, hogy az új atomerőmű biztonságosan felépülhet-e egy, a földtani kutatások szerint aktív törésvonal fölött – derül ki a Direkt36 tényfeltáró központ legújabb cikkéből. Ha nincs biztonságos műszaki megoldás, akkor lehetséges, hogy át kell helyezni az atomerőművet, amely további csúszást okozhat. Közben Szijjártó Péter külügyminiszter, a paksi projekt kormányzati felelőse fel akarja pörgetni a beruházást.

A Paks II. engedélyezésében kulcsszerepet játszó hatóságot, az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) évek óta aggasztja, hogy a beruházással megbízott orosz Roszatom a törésvonal fölé akar építkezni. Az OAH fenntartásai azután erősödtek meg, hogy a beruházásért felelős magyar állami vállalat, a Paks II. Zrt. 2020 nyarán benyújtotta az OAH-nak a projekt egyik fontos dokumentumát, a létesítési engedélykérelmet. Ez a dokumentum az építkezéssel megbízott orosz Roszatom terveit is tartalmazza, így azt is, hogy a telephelyen belül pontosan hol épülnének fel az új blokkok.

Szijjártó Péter a kommunikációjával azt is igyekszik hangsúlyozni, hogy a paksi projekt az irányítása alatt már lendületet is vett. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Szijjártó Péter a kommunikációjával azt is igyekszik hangsúlyozni, hogy a paksi projekt az irányítása alatt már lendületet is vett. Fotó: MTI/Illyés Tibor

 
A hatóság működését ismerő források a Direkt36-nak arról beszéltek, hogy az OAH-t nem az esetleges földrengés veszélye aggasztotta, hanem az, hogy a törésvonal két oldalán másképp süllyedhet a talaj, ez pedig veszélyeztetheti az új atomerőművet. A projektet korábban tárca nélküli miniszterként felügyelő Süli János az erről szóló felvetéseket elvetette. Úgy vélte, a talajsüllyedéssel járó problémákat kezelni tudják, a beruházás megítélésének pedig ártana, ha a kijelölt telephelyen belül új helyszínt kellene keresni. 
 
Az OAH azonban ebben a kérdésben megkerülhetetlen szereplő. Tavaly ősszel például többek között a törésvonal problémája miatt nem adta ki a létesítési engedélyt, amely megnyitotta volna az utat az új atomerőmű felépítése előtt. Az OAH ezt azzal magyarázta, a meglévő dokumentumok alapján nem tudják elbírálni a kérelmet. Ehhez szerintük további információk kellenek, ezek beszerzésére hiánypótlást rendeltek el. Ennek keretében pedig az OAH arra is választ várt, hogy a törésvonal problémáját hogyan lehetne rendezni. 


 
Bár közben kitört az orosz-ukrán háború, a projekt haladt tovább, és a Paks II. Zrt. a hiánypótlás keretében küldött is dokumentumokat az OAH-nak. A hatóság azt nem írhatja elő, hogy a telephelyen belül hol kell felépülnie az atomerőműnek, csupán véleményezheti a hozzá benyújtott anyagokat. Így el is utasíthatja azokat a Paks II. Zrt. által javasolt megoldásokat, amelyekkel a törésvonal jelentette kockázatokat kezelnék. Ha így történik, akkor nincs más lehetőség, mint áthelyezni az új atomerőművet, ami további tervezést igényelne, vagyis tovább csúszna a már így is késésben lévő projekt, azonban a kormány tagjai a megszólalásaik alapján nem számolnak ezzel.  
 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az új Orbán-kormányban átvette Paks II. felügyeletét Süli Jánostól, többször is jelezte, hogy a következő időszakban fel akarja pörgetni a projektet. Szijjártó a kommunikációjával azt is igyekszik hangsúlyozni, hogy a projekt az irányítása alatt már lendületet is vett. A Facebook-oldalán jelentette be például, hogy az OAH-tól engedélyt kaptak két, az alapozással összefüggő munkára. A kormány egy 2020 májusában elfogadott jogszabálymódosítással tette lehetővé, hogy ezeket a földmunkákat külön lehessen engedélyeztetni, és még a létesítési engedély kiadása előtt el is lehessen kezdeni.

A teljes cikk itt olvasható, hamarosan pedig a direkt36.hu-n is elérhető lesz.