3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

Nagyjából ennyi kórokozót viszünk be a szervezetünkbe, ha elrágunk egy bioalmát, és ez jól is van így, mutat rá egy friss kutatás.

Minden nap egy alma az orvost távol tartja, vagy a klasszikusabbá vált magyar verzióban:

- tartja a mondás, és egy friss tanulmány szerint ez abszolút igaz is. Egyetlen átlagos almában ugyanis 100 millió hasznos baktérium tenyészik, melyek segítenek az egészséges bélflóra kialakításában, mutat rá a Grazi Műszaki Egyetem kutatása, mely eredményeit a Frontiers in Microbiology című tudományos folyóiratban publikálták.

Az ételeinkben élő baktériumok, gombák és vírusok java része főzés során elpusztul, így nagyon fontos, hogy nyers gyümölcsöket és zöldségeket is illesszünk az étrendünkbe, hangsúlyozta ki a kutatás egyik vezetője, Gabriele Berg. A tanulmányból azonban az is kiderül, hogy nem mindegy, milyen nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk.

A vizsgálat során bolti almákat vetettek össze bioalmákkal, külön elemezve a szárt, héjat, húst, magvakat és az elszáradt csészeleveleket (ezek azok a körbe rendeződött kis izék, melyek a szárral átellenben, az alma aljából állnak ki). Azt találták, hogy bár a baktériumok mennyisége mindkét típusnál nagyjából megegyezik, az organikus alma baktériumparkja sokkal színesebb és kiegyensúlyozottabb, amitől nemcsak egészségesebbek, de zamatosabbak is lehetnek permetezett társaiknál.

"Ez a változatosság és kiegyensúlyozottság előzheti meg azt, hogy az egyes (baktérium)fajták túlszaporodjanak, illetve a korábbi tanulmányok fordított arányosságot mutattak ki az emberben tenyésző kórokozók bősége és a friss gyümölcs mikrobióma-sokfélesége között" - mondja Berg. Egyszerűbben fogalmazva: minél változatosabb összeállítású hasznosbaktérium-salátát viszünk be a nyers gyümölcsökkel, zöldségekkel, annál kevesebb káros baktérium telepszik meg bennünk.

A kutatás szerint az sem csak arcoskodik, aki azt mondja, tisztán érzi a különbséget az általános bolti- és a bioalma íze között. Az epres zamatok kidomborításáért felelős Methylobacterium nevű kórokozó ugyanis sokkal nagyobb számban fordult elő az organikus gyümölcsökben, mint a permeteltekben.

A vizsgálat következő lépése az lehet, hogy megállapítják, a baktériumok pontosan milyen szintű sokfélesége járul hozzá a legjobban az egészséges bélflóra kialakításához és fenntartásához. Az egyik kutató szerint pedig a mikrobiom- és antioxidáns-profil egy nap a zöldségekre-gyümölcsökre ragasztott matricákon is feltűnhet, a makrotápanyag- és vitamintartalom mellett.

(Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.