<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Székely Sarolta, az Mfor-Privátbankár felelős szerkesztője a választások utáni reggel arról beszélt, hogy milyen gazdasági kihívások várnak a kormányra.

"A régi-új kormánynak több problémával is szembe kell néznie. A költségvetés helyzete kritikus, pedig a Covid után most tudtuk volna kinőni ezeket a veszteségeket, erre most bejött az orosz-ukrán háború, amely új kihívások elé állítja a Fidesz-kormányt. Az inflációs környezet, a gazdasági növekedés mértékének elmaradása, az orosz energiafüggőség és a benzinárak mind olyan aktuális feladatat, ami rájuk vár" - mondta a lapcsoport felelős szerkesztője. 

Szerinte maradni fog a benzinárstop. Fotó: MTISzerinte maradni fog a benzinárstop. Fotó: MTI

Arról, hogy milyen konkrét intézkedésekre lehet szükség, Székely Sarolta úgy vélekedett, hogy a kormánynak minden bizonnyal meg kell hosszabbítania május 15. után is az üzemanyagárstopot, mert a jelenlegi környezet nem ad teret ennek elengedésére. Szükség van rá, még ha az ágazat többi szereplőjére hatással is lesz, és tovagyűrűzik más területekre.

"Az orosz energiafüggőségnél nem látható a hajlandóság, hogy a kormány változtatna ezen, pedig az elmúlt 12 évben volt egy vállalásuk, hogy az energiamixet átalakítja, vagy legalábbis egészségesebbé teszi, de azt látjuk, hogy ezt eddig nem sikerült abszolválnia. A háború miatt át kell gondolni a kereskedelmi kapcsolatok felülvizsgálatát is, példának okáért Németország már fel is vette a kapcsolatot Katarral az orosz kitettségük csökkentése érdekében" - fejtette ki lapunk munkatársa.

Hogy mennyire tartható fenn a rezsicsökkenés, főleg hogy Varga Mihály azt mondta, idén 3-4 százalékkal is bővülhet az GDP, fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a prognózisoknál most különösen nagy a bizonytalansági faktor, főleg, hogy nem lehet tudni, meddig és milyen mértékben húzódik el a háború. 

A kormány nehéz állapotba sodorta magát a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, hiszen nyomatékosan elkötelezte magát annak fenntartása mellett. Másik oldalról viszont ez már 700-900 milliárd forintos hiányt okoz éves szinten a költségvetésben. Ez hatalmas lyuk a jelenlegi fiskális viszonyok mellett, főleg annak ismeretében, hogy választások előtt is jelentős kiáramlások voltak a 13. havi nyugdíj és az szja visszatérítése miatt - magyarázta Székely Sarolta a kormány nem túl rózsás gazdasági helyzetetét.

Hozzátette: a Helyreállítási Alap hitel részéről tavaly ugyan lemondott a kormány, most mégis levelet írt az összeg lehívása miatt. Székely Sarolta szerint ez arra utal, hogy a kormánynak szüksége van minden uniós forrásra, és most felülírhatja korábbi, hiteltől teljesen elzárkózó elképzelését. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.