<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Április 11-én lép életbe az USA-ban az X nem megadásának lehetősége az útlevélkérelmeken. A külügyminisztérium bejelentette, hogy az utazók ettől a naptól kezdve hivatalosan is választhatják ezt a nemi meghatározást úti okmányaikban.

Az amerikai külügyminisztérium szerint április 11-től minden amerikai állampolgárnak lehetősége lesz a férfi vagy nő meghatározás helyett az X-et bejelölni, amely „meghatározatlan vagy más nemi identitást” jelez. E döntésre az ottani Betegségmegelőzési Központ Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központjával végzett kutatás, valamint az LMBTQI közösség tagjaival folytatott konzultációt követően került sor.

Nő, férfi, X. Fotó: DepositphotosNő, férfi, X. Fotó: Depositphotos

"Ez a döntés tiszteletben tartja az egyének magánéletét, miközben elősegíti a befogadást" – olvasható a minisztérium közleményében. "Továbbra is szorosan együttműködünk szövetségi kormányzati partnereinkkel annak érdekében, hogy a lehető legzökkenőmentesebb utazási élményt biztosítsuk mindenki számára, nemi identitásától függetlenül."

Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel több országhoz csatlakozott, amely lehetővé teszi az utazók számára, hogy ilymódon határozzák meg a nemüket útlevelükben, beleértve Ausztráliát, Új-Zélandot, és Nepált is.

A külügyminisztérium illetékes osztálya úgy döntött, a végrehajtási rendelet fokozatosan lép életbe, de 2023 végére azt tervezik, hogy kiterjesztik a lehetőséget más úti okmányokra is, beleértve a gyorsított eljárással intézett útleveleket is.

E lehetőség széles körű bevezetése hónapokkal azután történt, hogy a külügyminisztérium 2021 októberében kiadta az első X nemű útlevelet. Szintén csaknem egy évig tartott, hogy a hivatalos szervek a gyakorlatban is elfogadják azt a gyakorlati kérdést, miszerint az utazók maguk válasszák meg a nemüket - anélkül, hogy különféle egészségügyi és más hivatalos papírokkal azt igazolniuk kellene.

Az új nemi meghatározás bevezetése után most az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal azon dolgozik, hogy ezt a jövőben figyelembe vegyék az utasok átvizsgálása és a becsekkolás során az Egyesült Államok repülőterein.

Az amerikai légitársaságokon kívül más, nagy nemzetközi légitársaság – mint a Lufthansa és a Japan Airlines - is dolgozik azon, hogy a fedélzeti üdvözlésnél, valamint más, kommunikációs közlések és egyéb intézkedések során jobban vegyék figyelembe a nemi szempontokat, és érzékenyebben figyeljenek arra, aki X neműként határozza meg magát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.