<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

Tiltakoznak az airbnb-zők a szállodások javaslatcsomagja ellen, amiben például tiltanák, hogy új lakáskiadók lépjenek be a rövid távú kiadási piacra. Inkább szállodanyitási stopot javasolnak.

Közleményben reagált a Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tegnapi javaslataira, amelyekkel a szállodások jelentős korlátozásokat szeretnének elérni a közösségiszálláshely-kiadásnál. 

Az MSZÉSZ föbb javaslatai:

  • moratórium 1-3 évre az új működési engedélyek kiadására
  • kötelező, határozott idejű társasházi hozzájáruló nyilatkozatot írnának elő
  • egy épületen belül korlátozni kellene a rövid távra kiadható lakások számát
  • tiltani kell bizonyos számú napnál kevesebbre a lakások kiadását

Ugyanakkor a szállodások elismerik, hogy a nagyközönség által csak "airbnb"-ként ismert szálláshelytípusra szükség van Budapesten, főleg a nyári, hátizsákos turistákkal teli időszakban. Viszont az országimázs, az egyenlő versenyféltételek, a helyi lakosok védelme érdekében fontos az önkormányzatok felelősségteljes döntése, a megfelelő szabályozási környezet kialakítása.

Erre reagált a MAKE, nem meglepő módon tiltakozva a konkurensek piacféltő javaslatcsomagja ellen.

Gödörbe lökné a budapesti turizmus jelentős részét a szállodaszövetség, amelynek tanulmánya valójában a nehézséggel küszködő hazai szállodák mások rovására történő  megmentéséről szól 

- írták közleményükben. 

Szerintük a bérleti díjak és lakásárak drágulása nem az airbnb-piac megjelenésének és elterjedésének mellékhatása, hiszen ahol nincs jelentős turizmus, ott is nagymértékben drágultak az ingatlanok, és nőttek a bérleti díjak. Visszavágásként a MAKE is megfogalmazott egy javaslatot: inkább szállodanyitási stopot lenne érdemes megfontolni.

Érvelésük szerint:

  • a járvány hatásaként sok szállóvendég izoláltabb szálláshelyet keres, így még inkább szükség van magánszálláshelyekre
  • ha a vendégek nem tudnak apartmanba foglalni, akkor döntő többségük nem foglal szállodába, hanem más úti célt keres magának
  • a lakáskiadás nem működésiengedély-köteles tevékenység
  • a régi társasházak helyén nyíló hotelek azok, amelyek nem segítik a budapesti elérhető lakhatás megoldását, mert többnyire társasházak helyére épülnek
  • a szállodákban megszálló vendégek zömmel a szállodákban reggeliznek, vacsoráznak, míg az apartmanok vendégei a helyi kisvállalkozásokat támogatják fogyasztásukkal. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.