TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Hétfőn újabb áremelést jelentett be a Mol, a nagykereskedelmi árak így több hónapos csúcsra ugrottak. Ráadásul a kilátások sem túl kedvezőek.

A Mol bruttó 9 forinttal emeli a 95-ös benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 386 forintra, a gázolajé 394 forintra nő. Így ismét nagyon közel került az üzemanyagok ára a lélektani 400-as szinthez. Ez pedig már sok autósnak fájhat, a rossz hír az, hogy egyelőre nem látszik mitől fordulhatna meg az emelkedés.

A háttérben elsősorban az áll, hogy az első negyedévben viszonylag töretlenül emelkedett az olaj ára. Nem is akárhogy, az első három hónapban ugyanis tíz éve nem látott mértékben emelkedtek az árfolyamok. Az év elején az OPEC tagok sikeresen fogtak össze a termelés korlátozása érdekében, ami lendületet adott az áraknak, amit tovább lendítettek az Irán és Venezuela ellen életbe léptetett amerikai szankciók is.

Az elmúlt napokban nem véletlenül szólalt meg Donald Trump is, aki megpróbált „odamondani”, hátha egy Twitter üzenettel el tudja téríteni az olajat a további emelkedéstől. Más kérdés, hogy az amerikai elnök nem látja, vagy nem akarja látni a gazdasági összefüggéseket, hiszen az elmúlt napok megugrásának hátterében éppen az áll, hogy a piacok abban reménykednek, hogy meg tudnak egyezni a kínaiakkal, és a kereskedelmi feszültségek megoldódnak. Emellett az elnök által is hangoztatott gazdasági növekedés is a további áremelkedések irányába mutat, hiszen a bővülő gazdaság növekvő olajfelhasználást eredményezhet.

A fentiek is hozzájárultak ahhoz, hogy hétfőn mind az Amerikában irányadó WTI, mind pedig az Európában jegyzett Brent idei csúcsára erősödött. Ha pedig az olaj ára növekszik, az nem túl pozitív előjel az üzemanyagárak szempontjából sem, hiszen jó eséllyel követni fogják az alapanyag árát. A magyar autósoknak külön rossz hír, hogy az utóbbi napokban lejtőre kerülő forint árfolyam is hozzájárul a további áremelkedésekhez, hiszen a hazai piacon feldolgozott olajat döntően külföldről szerzik be a finomítók.

A mostani folyamatok alapján tehát érdemes lehet teli tankolni a kocsikat, hiszen ha csak valami váratlan fordulat nem jön, akkor a szerdai áremelést akár már pénteken újabb követheti.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.