<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar temetkezési szolgáltatók, krematóriumüzemeltetők segítséget kérnek a kormánytól az árdrágulások miatt.  

A Központi Statisztikai Hivatal egyes termékek és szolgáltatások fogyasztói havi átlagárát közlő adatsorából nem látszik drámai változás a temetkezési árakat illetően: 2018-tól mostanáig nézve stabil, mondhatni kiszámítható mértékben emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai (2022 augusztusában egy átlagos koporsós temetés 331 990 forintba került, míg egy urnás 236 420-ba).

Ismét drágul a temetés. Fotó: MTIIsmét drágul a temetés. Fotó: MTI

A hazai temetkezési szolgáltatók most azonban bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben

– hívta fel a figyelmet Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke az rtl.hu érdekelődésére. 

A kegyeleti magánvállalkozások és önkormányzati cégek ugyanis egyszerre több kedvezőtlen hatással küzdenek:

  • az ársapkás 480 forint üzemanyagár helyett kereskedelmi árat kell fizetniük, ami a gázolaj esetében 730 forint körül mozog,
  • az év eleje óta duplájára nőtt infláció a szektor vállalkozóit is sújtja,
  • az energiaszektor bizonytalanságai, a hamvasztásos temetkezés gázköltségei miatt is aggódnak a szektor vállalkozásai, ugyanis aki nem kötött hosszú távú szerződést az energiaszolgáltatóval, az a megugró árköltségeket kénytelen lesz benyelni. Ám azok sem érezhetik magukat biztonságban, akik korábban hosszú távú szerződést kötöttek, ugyanis a energiaszolgáltatók egyoldalúan felmondhatják ezeket.

A hazai temetkezési szolgáltatók, akik krematóriumot (is) üzemeltetnek, évente mindössze kétszer emelhetnek árat, azaz hiába szabadult el az utóbbi hónapokban az infláció, hiába nőttek az üzemeltetési költségek, legközelebb december 1-jén igazíthatják áraikat a megváltozott gazdasági környezethez. Ezért azt szeretnék elérni, hogy legalább a nagy gázigényű krematóriumokat vonják be a kkv-knak abba a körébe, amik kormányzati segítséget kapnak, vagy oldják fel az évi kétszeri árkorrekcióra vonatkozó korlátozást. 

"Mivel nem látható előre, hogy a következő félévben milyen változások következnek be költségeikben, a szolgáltatók kénytelenek előre kalkulálni a költségváltozást, ez pedig esetenként indokolatlanul magasabb árszabáshoz vezethet" - jelentette ki a hamvasztási piac áraival kapcsolatban Tóth Zoltán, a Magyarországi Krematóriumok Szövetségének elnöke, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja a lapnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.