4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A felcsúti milliárdoshoz köthető egyik magántőkealap megérkezett a KÜRT Zrt.-be.

Adatmentéssel foglalkozó, a világpiacon is sikeres céget, a Kürt Zrt.-t is bekebelezik a NER titkos magántőkealapjai.

A tranzakció eredményeképpen a Prime Peak Magántőkealap és Kmetty József Béla közvetlen, közös irányítást szerez a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. felett. A céltársaság az IT szolgáltatások piacán nyújt adatmentési és egyéb adatbiztonsági szolgáltatásokat

- derül ki a Gazdasági Versenyhivalhoz (GVH) július 4-én benyújtott összefonódás-bejelentésből.

A KÜRT Zrt.-t talán az egyik legsikeresebb magyar vállalkozó alapította: Kürti Sándor. Ő ma már nyugdíjas, a cégvezetéstől visszavonult, de a cég legutóbbi beszámolója szerint 2023 végén még 12,6 százalékos tulajdona volt a társaságban, ugyanakkor testvérének, Kürti Jánosnak is volt egy 12,6 százalékos részesedése. A GVH-s bejelentésből az szűrhető le, hogy a Prime Peak Magántőkealap az ő részüket veheti meg, ugyanis Kmetty József vezérigazgató már eddig is 74,8 százalékos többségi tulajdonosnak mondhatta magát.

A KÜRT 1989-ben alakult. Magyar tulajdonban lévő vállalkozásból nőtte ki magát nemzetközi vállalatcsoporttá, mely több mint harminc évnyi fejlesztést tudhat maga mögött az információ védelmére, az adatvesztések és –lopások megelőzésére és az elveszett adatok helyreállítására szolgáló technológiák, megoldások területén

- szól a társaság bemutatkozása.

Dr. Kürti Sándor (középen)
Dr. Kürti Sándor (középen)

Adatmentési technológiájuk 2014-ben hungarikum lett. Ennek leírása szerint a KÜRT adatmentés értékteremtő erejének lényege az, hogy az elveszett, megsemmisült szellemi alkotások, kutatási eredmények és pótolhatatlan információk helyreállítására alkalmas technológiával rendelkezik. A csúcstechnológiák világában az elmúlt három évtizedben bizonyította egyedülállóságát, ami az informatika világában unikális. Az adatmentési technológiájukat használták a 2001. szeptember 11-i World Trade Center elleni támadásban megsemmisült számítógépek adatainak megmentése érdekében is.

Nagyon stabil cégről van szó, tavaly 2,2 milliárd forintos forgalommal zártak, amiből 4,5 millió forintos nyereség lett ugyan, de a saját tőkéje meghaladja az egymilliárd forintot. Nem csoda, hogy megtetszett a NER-nek.

 

Azt már a Válasz Online is megírta, hogy a Mészáros Lőrinc bejáratott jogászcsapata által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt. számos magántőkealapot menedzsel. Utóbbi cég 75 százalékban Kertész József Tamásé, aki amellett, hogy főhivatásszerűen a felcsúti milliárdos céges ügyvédje, még a fideszes médiaholding (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány/KESMA) alapítói jogait is gyakorolja. 

Csak a Primefund nyolc magántőkealapot terelget a megfelelő irányba:

  1. Prime Tech Magántőkealap,
  2. Prime Blanc Magántőkealap,
  3. Prime Deal Magántőkealap,
  4. Prime Target Magántőkealap,
  5. Prime Property Magántőkealap,
  6. Prime Multi Magántőkealap,
  7. Prime Peak Magántőkealap,
  8. Prime Real Magántőkealap.

A most bevásároló Prime Peak (csúcs) az egyik legújabb, csak idén márciusban alapították. Ennél csak a Prime Real fiatalabb, az a magántőkealap csak május óta létezik. Számos cikk született már arról, hogy a NER milliárdosai már nem offshore cégekben, hanem magántőkealapokban halmozzák fel és rejtik el a vagyont.

Az Átlátszó cikke szerint a magántőkealap egy legalább 6 évre létrehozható zárt végű, alternatív befektetési alap, amelynek célja vállalatok, vállalatrészek megszerzésének finanszírozása. Egyszerűbben fogalmazva: a magántőkealap cégeket alapít vagy vásárol, majd tőkét biztosít a részükre, így finanszírozza a működésüket, ezért cserébe pedig gyakran részesedést kér a vállalatból. A magántőkealapok többek között hotelláncokat, éttermeket, bankokat, iparvállalatokat, hulladékkezelőket, értékes állami ingatlanokat és cégeket is birtokolnak. A magántőkealapok befektetői köre teljesen rejtve marad(hat) a nyilvánosság elől, mivel az alapok a befektetők nevét nem kötelesek közzétenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!