TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 22. 19:05

A különutas válságkezelést folytató svédek messze vannak a nyájimmunitástól, halálozási rátájuk magas, hosszútávon ugyanakkor nyerhetnek a karantén hiányával.

Messze van a nyájvédettségtől a svéd főváros, írja laptársunk, a Privátbankár.hu a Svéd Közegészségügyi Hatóság felmérésére hivatkozva.

Stockholm, Svédország. (Forrás: Depistphotos) Stockholm, Svédország. (Forrás: Depistphotos)

A május elején zárult vizsgálat a stockholmiak 7,3 százalékának vérében mutatta ki a koronavírussal szembeni ellenanyagot, tehát minden 13.-14. ember kaphatta el a fertőzést és szerezhetett védettséget.

A hatóság áprilisban még azt valószínűsítette, hogy május elsejére minden negyedik stockholmi fertőzött lesz.

Bár a különbség jelentős, Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője szerint a mostani eredmények csupán kis mértékben térnek el előrejelzéseiktől.

Ezt azzal magyarázza, hogy a vizsgálat eredménye egy korábbi áprilisi állapotot tükröz, mivel a szervezetnek néhány hét kell az ellenanyag kitermeléséhez. Úgy véli, hogy mostanáig a stockholmiak ötöde eshetett át a fertőzésen. Ugyanakkor a főváros még ezzel az értékkel is messze lenne a nyájvédettségtől, hiszen ahhoz 60-70 százalékos fertőzöttségi szint szükséges.

Ráadásul a koronavírus esetében még kérdéses, hogy mennyi időre szereznek védettséget a fertőzöttek.

Egyelőre arra sincs válasz, profitál-e majd a svéd gazdaság érdemben abból, hogy a kormány nem vezetett be karantént a koronavírus ellen. Az ország halálozási rátája magas: csütörtökig 3871-en vesztették életüket a fertőzéssel összefüggésben, azaz egymillió lakosra mintegy 380 haláleset jut.

Több mutató is arra utal ugyanakkor, hogy a járvány a karantén hiánya ellenére is lassul.

Svédország holisztikusabban kezeli a vírusválságot más államoknál, azaz számos más, társadalmi-egészségügyi szempontot is figyelembe vesz.

Abban bízik, hogy összességében jobban jönnek majd ki a válságból, mint azok az államok, amelyek csak a járvány leküzdésére koncentráltak.

A teljes cikket a Privátbankár.hu-n olvashatják.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.