<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A különutas válságkezelést folytató svédek messze vannak a nyájimmunitástól, halálozási rátájuk magas, hosszútávon ugyanakkor nyerhetnek a karantén hiányával.

Messze van a nyájvédettségtől a svéd főváros, írja laptársunk, a Privátbankár.hu a Svéd Közegészségügyi Hatóság felmérésére hivatkozva.

Stockholm, Svédország. (Forrás: Depistphotos)Stockholm, Svédország. (Forrás: Depistphotos)

A május elején zárult vizsgálat a stockholmiak 7,3 százalékának vérében mutatta ki a koronavírussal szembeni ellenanyagot, tehát minden 13.-14. ember kaphatta el a fertőzést és szerezhetett védettséget.

A hatóság áprilisban még azt valószínűsítette, hogy május elsejére minden negyedik stockholmi fertőzött lesz.

Bár a különbség jelentős, Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője szerint a mostani eredmények csupán kis mértékben térnek el előrejelzéseiktől.

Ezt azzal magyarázza, hogy a vizsgálat eredménye egy korábbi áprilisi állapotot tükröz, mivel a szervezetnek néhány hét kell az ellenanyag kitermeléséhez. Úgy véli, hogy mostanáig a stockholmiak ötöde eshetett át a fertőzésen. Ugyanakkor a főváros még ezzel az értékkel is messze lenne a nyájvédettségtől, hiszen ahhoz 60-70 százalékos fertőzöttségi szint szükséges.

Ráadásul a koronavírus esetében még kérdéses, hogy mennyi időre szereznek védettséget a fertőzöttek.

Egyelőre arra sincs válasz, profitál-e majd a svéd gazdaság érdemben abból, hogy a kormány nem vezetett be karantént a koronavírus ellen. Az ország halálozási rátája magas: csütörtökig 3871-en vesztették életüket a fertőzéssel összefüggésben, azaz egymillió lakosra mintegy 380 haláleset jut.

Több mutató is arra utal ugyanakkor, hogy a járvány a karantén hiánya ellenére is lassul.

Svédország holisztikusabban kezeli a vírusválságot más államoknál, azaz számos más, társadalmi-egészségügyi szempontot is figyelembe vesz.

Abban bízik, hogy összességében jobban jönnek majd ki a válságból, mint azok az államok, amelyek csak a járvány leküzdésére koncentráltak.

A teljes cikket a Privátbankár.hu-n olvashatják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.