<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az uniós országok többségében ez a szám 200.

Egyre nagyobb probléma a kontinensen a gyógyszerhiány, mutatott rá az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának felmérése, mely eredményeit az InfoStart ismertette.

A kutatásban részt vevő minden ország tapasztalt készletcsökkenést, és 65 százalékuk jelezte, hogy a helyzet 2020-ban 2019-hez képest rosszabb lett. Az érintett országok többségében több mint 200 gyógyszer minősült aktuálisan hiánycikknek, 8 országban pedig a 400-at is meghaladta ezek száma. A legtöbb helyen szív- és érrendszeri gyógyszerek szerepeltek a hiánylistákon.

A portál megkérdezte a kutatásról Feller Antalt, a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezérigazgatóját. Feller szerint itthon is ez a helyzet, de a hiányok legnagyobb része azonban átmeneti, és viszonylag gyorsan megszűnik. A készítmények 99 százaléka helyettesíthető egy másikkal, a maradék 1 százalék tud nagyobb gondokat okozni, de ezek esetében a nagykereskedők az OGYEI-hez fordulnak egyedi import- vagy kontingensengedélyt kérve, hogy alternatív forrásokból próbáljanak terméket beszerezni, mondta a szakember.

Alapanyag-ellátásbeli problémák felléphetnek, mert azok 70 százaléka a Távol-Keleten készül, nagyjából száz termék alapanyaga pedig kizárólag ott. Ha ott valami gond merül fel, azt az egész, globális gyógyszerellátási lánc megérzi. Az Európai Parlament idén szeptemberben egy állásfoglalást fogadott el, amely a többi között arra szólítja fel a tagállamokat, hogy pénzügyi eszközökkel is ösztönözzék a gyógyszergyártókat arra, hogy Európában telepedjenek le.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.