<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Melyek voltak lapunk legolvasottabb cikkei az idei évben? Nem meglepő módon azok, amelyek olyan, sok embert érintő dolgokról szóltak, mint a nyugdíjak, a benzin vagy éppen a forintárfolyam. Mellettük néhány exkluzív írás is felkerült a top 10-es listára.  

1. Az idei év legolvasottabb cikke az mfor.hu-n Claessens Peter, az egyik leggazdagabb magyar halálhíre volt. Mint Székely Sarolta írásából kiderül, az üzletember önkezével vetett véget életének. Az agráriumban tevékenykedő vállalkozó és testvérei a 32,4 milliárdos vagyonukkal az 55. leggazdagabbnak számítottak Magyarországon.

2. Toplistánk második helyére egy júniusi nyugdíjas cikk futott be. Székely Sarolta a jegybank legfrissebb inflációs előrejelzését elemezte, amely egy jó és egy rossz hírt is tartogatott a nyugdíjasok számára. A dokumentum szerint a vártnál nagyobb gazdasági növekedés miatt ősszel ugyan ismét prémiumot kaphatnak a nyugdíjasok, a tartósan magas infláció miatt ugyanakkor a nyugdíjkorrekció nem sokat ér.

3. A dobogó harmadik fokára szintén egy nyugdíj témájú írás állhat fel, amelyben Székely Sarolta szintén a várható nyugdíjkifizetéseket vette számba. A konklúzió: újabb kompenzációra van szükség az elszabadult infláció miatt.

4.  Éppen csak lemaradt a dobogóról egy külpolitikai vonatkozású hír, amely egy márciusi – tehát közvetlenül az orosz-ukrán háború kitörése után hozott – kormányhatározaton alapult. Ebből kiderül, hogy a NATO már az ország bármely területén végezhet csapatmozgásokat, hadgyakorlatot, kiképzéseket bonyolíthat le, valamint fegyveres erőket is telepíthet. Egy korábbi kormányhatározatban még szerepelt a Dunántúl, mint „kikötés”. 

5. Slágertéma volt az idei évben a benzinárstop is, ezért egy ilyen témájú hír is felkerült a top 10-es listánkra. Ez jelentős drágulásról számolt be, amely akkor még csak a nem magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autókat érintette.

6. Nyugdíj, nyugdíj és nyugdíj. Az alábbi hírben Farkas András szakértő helyzetértékelését mutattuk be, aki a magyar nyugdíjrendszer legsúlyosabb problémáit elemezte.

7. A hetedik legolvasottabb cikkünk idén egy friss, karácsony előtti keltezésű hír volt: ebből kiderült, hogy a kormány a turisztikai szálláshelyek, vendéglátóhelyek, turisztikai attrakciók részére összesen 150 milliárd forint többletforrást szavazott meg, de még a kis hentesüzleteknek is juttatott 4,5 milliárd forintot.

8. Szintén slágertéma volt idén a forintárfolyam zuhanása. Fizetőeszközünk soha nem látott mélypontokat ért el 2022-ben, s bár karácsonyra a 400-as szintig visszaerősödött az euróval szemben, még így is jócskán elmarad a tavaly év végi, 370 körüli szintektől. Ez például azoknak fájt nagyon, akik külföldre utaztak.

9. A nyugdíj, a benzin és a forint mellett toptémának bizonyult a rezsicsökkentés egy részének megszüntetése és az energiaárak alakulása is. Az alábbi hírből megtudhattuk, hogy a családi fogyasztói közösségek továbbra is kedvezményeket kaphatnak a gázfogyasztásban.

10. A terebélyesedő energiaválság miatt a „Mivel fogunk fűteni az idei télen?” kérdés is egyre többször vetődött fel a médiában. Kormos Olga augusztusi cikkében annak nézett utána, hogy mérlegelnek-e alternatív fűtési lehetőségeket az oktatási intézmények.