4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szigorítások jönnek a makrogazdaságban, elmélyülnek a kereskedlemi ellentétek, drágul az olaj.

A világgazdasági növekedés lassulását jelzi az elkövetkező két évben a párizsi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán kiadott prognózisában. 

A növekedés legfőbb motorját a lakossági fogyasztást rövid távon makrogazdasági intézkedések és a foglalkoztatás javulása támogatja az OECD szerint. A makrogazdasági politika azonban hosszabb távon a szigorítás felé fordul, emellett a kereskedelmi ellentétek elmélyüléséből származó feszültségek, a nehezebbé váló hitelfelvételi kondíciók, valamint az olajárak emelkedésével együtt egyre erősödő ellenszelet keltenek a növekedéssel szemben. 

Az OECD elemzésében kiemeli a kereskedelmi ellentétek elmélyülésének már érzékelhető hatását a világkereskedelmi forgalomra, ami a tavalyi 5,2 százalék után az idén 3,9 százalékkal, jövőre és 2020-ban pedig 3,7 százalékkal növekszik majd.

Az OECD prognózisa szerint a fékező hatások miatt az elkövetkező két évben 3,5 százalékra lassul a világgazdasági növekedés az idei 3,7 százalékról. Előző, tavaszi prognózisában az OECD az idei érve 3,8 százalékos, 2019-re pedig 3,9 százalékos világgazdasági növekedést jelzett előre. 

  • Ezen belül a G20-ak GDP-növekedése mindkét évben 3,7 százalék lesz az idei 3,8 százalék után. A májusi prognózisban az idén 4,0 százalék, jövőre pedig 4,1 százalék növekedést jelzett az OECD.
  • Az euróövezet az idén 1,9 százalékos, jövőre 1,8 százalékos, 2020-ban 1,6 százalékos GDP-növekedést ér el az OECD szerint. Májusi prognózisában az OECD az euróövezetre az idén 2,2 százalékos, jövőre 2,1 százalékos GDP-növekedést jelzett.
  • Az Egyesült Államok GDP-növekedése az idei 2,9 százalékról jövőre 2,7 százalékra, majd 2,1 százalékra csökken. 
  • Kínában is lassul a GDP-növekedés, de egészen más nagyságrendben: az idei 6,6 százalék után jövőre 6,3 százalék, 2020-ban 6,0 százalék lesz. 

Bizonyos kockázati tényezők megvalósulása esetén azonban a növekedési ütem még a jelzettnél is alacsonyabb lehet - figyelmeztet az OECD. Az egyik ilyen kifejezetten erőteljes kockázati tényező például az Egyesült Államok és Kína között dúló importvám-háború, ami ha tovább éleződik nagyban visszavetheti mindkét ország gazdasági teljesítményét. 

Egy másik jelentős növekedési kockázat az olajpiaci kínálat ingadozása oldaláról jelentkezhet: az olajárak esetleges emelkedése inflációs nyomással lassíthatja le a világgazdasági növekedés ütemét, még ha átmenetileg is.

A feltörekvő piacokra gyakorolt pénzpiaci nyomást tovább fokozhatja ha az infláció növekedése miatt a fejlett országok kamatemelésekhez folyamodnak. Számos nemzetgazdaság ugyanis még egy évtizeddel a pénzügyi válság után is nagy sérülékenységet mutat a magas eszközérték-színt és a nagy eladósodottság miatt. A kereskedelmi feszültség esetleges enyhülése viszont áldásos hatással lenne a világgazdasági növekedés ütemére, csakúgy, mint strukturális átalakítás következetes folytatása ami nagyban javítaná az üzleti bizalmat és a beruházási hajlandóságot - állapítja meg az OECD tanulmánya. 

A makrogazdasági politikai kihívások azonban országonként eltérőek - mutat rá az OECD. A fejlett országokban például lehetőség nyílhat a monetáris politika fokozatos szigorítására, de ott is országonként eltérő mértékben. Az elmúlt évek "lazasága" után a költségvetési politika semleges irányba tolódhat el az OECD tagországok többségénél 2019-ben és 2020-ban. A már egyébként is magasan eladósodott országoknál a költségvetési politika további lazítása azonban hátrányos pénzpiaci reakciókat válthat ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!