6p

A Pfizer és a Moderna gőzerővel dolgozik az omikron elleni Covid-vakcináin, s nagy az esély arra, hogy ősszel talán már oltani is lehet velük. Omikronspecifikus vakcina KISOKOS.

Az EMA június 15-én jelentette be, hogy megkezdte a Comirnaty, tehát a Pfizer-BioNTech omikron-specifikus vakcinájának úgynevezett „gördülő felülvizsgálatát”. Ez azt jelenti, hogy amint a Pfizer és a BioNTech haladnak előre az adaptált vakcina fejlesztésében, az EMA úgy fog egyre több adatot kapni, beleértve a vakcinára adott immunválasz adatokat, valamint az omikron alvariánsok hatékonyságára vonatkozó adatokat.

A Moderna szintén júniusban közölte, hogy az omikronra kifejlesztett Covid-vakcinája szintén erős immunválaszt adott a gyorsan terjedő omikron BA.4 és BA alvariánsok ellen.

A Moderna a frissített oltóanyagot a saját pénzéből gyártotta le, mielőtt bármilyen hatósági jóváhagyást kapott volna, és Stéphane Bancel vezérigazgató azt ígérte, hogy a vállalat augusztusban megkezdheti az oltás szállítását. A cég azt tervezi, hogy a következő hetekben kérelmeket nyújt be a szabályozó hatóságokhoz, hogy az őszi szezonra kérjék az általuk mRNA-1273.214-nek nevezett oltás jóváhagyását.

Erre a két alfajra fókuszálnak. Fotó: Depositphotos
Erre a két alfajra fókuszálnak. Fotó: Depositphotos

Ezek azért jó hírek, mert az eddig ismert és sok embernek be is adott Covid-vakcinák még csak a SARS-CoV-2 ősi formáját célozzák, amely először a kínai Vuhanban jelent meg.

„Bár ezek az oltások még mindig széles körben védenek a súlyos betegség ellen, hatékonyságuk idővel csökken” – mondja Peter Marks, az FDA Biológiai Értékelési és Kutatási Központjának igazgatója. 

Pedig mindegyik új változat egyre fertőzőbb, mint elődje, és az omikron BA.4 és BA.5 alváltozatai világszerte a fertőzések és a kórházi kezelések számának növekedéséhez vezettek – különösen az idősebbek körében. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni: az új omikron-változatok esetében alacsonyabb a halálozási ráta. 

A tervezett vakcinafrissítések egyelőre csak a Moderna és a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett mRNS vakcinák emlékeztető dózisaira fókuszálnak, így ezek a vállalatok jelenleg is versenyt futnak az idővel, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) őszre tervezett őszi emlékeztető oltási kampányához kész legyenek. Emellett természetesen az európai várakozások is nyomják a fejlesztők vállát.

Hogy miben lesznek mások az új boosterek?

A Covid-oltások eddig csak az ősi vírust célozták meg, de az új boosterek (emlékeztetők) a BA.4 és BA.5 omikron alváltozatokra is jók lesznek, amelyek júliusban több országban is az új Covid-esetek körülbelül 70 százalékát tették ki.

„Szilárd meggyőződésünk, hogy a jelenlegi vakcinák még mindig nagyon jól működnek, ami roppant fontos. De közben három-négy havonta jönnek és jelennek meg az új változatok, így nincs garancia arra, hogy a BA.4 és a BA lesz az utolsó állomás” – jelenti ki Archana Chatterjee, a Chicago Medical School dékánja.

Alkalmasak-e az omikron-adaptált oltások azoknál, akik még nem voltak beoltva?

A dolgok jelenlegi állása szerint NEM. Ezek az új vakcinákat kizárólag emlékeztető oltásként akarják használni. A be nem oltottak továbbra is az ősi törzsre épülő elsődleges vakcinasorozatot kell, hogy először megkapják.

Mennyire működnek jól az omikronra kifejlesztett emlékeztető oltások?

A nyilvános bizonyítékok egyelőre csak arra korlátozódnak, amit a Pfizer-BioNTech és a Moderna a sajtóközleményekben publikált – különösen az első omikron-változatot, a BA.1-et célzó vakcinájára vonatkozóan. Az előzetes bizonyítékok szerint az injekciók a semlegesítő antitestek – olyan antitestek, amelyek segítik a szervezetet a vírus elleni küzdelemben – szintjét indukálják, amely akár kétszeresére is növelheti azokat a cégek régi vakcináival szemben.

Az omikronra még új emlékeztető oltást is fejlesztenek. Fotó: Depositphotos
Az omikronra még új emlékeztető oltást is fejlesztenek. Fotó: Depositphotos

„Ez azonban csak részigazság, mert nincs egyértelmű határvonal arra vonatkozóan, hogy az antitestek milyen szinten működnek együtt a betegség elleni védelem érdekében. Továbbá sem ismert, hogy az omikronra kifejlesztett emlékeztetők milyen mértékben válthatnak ki további védelmet az úgynevezett T-sejtekkel és B-sejtekkel szemben” – mondja Ofer Levy, a Bostoni Gyermekkórház Precíziós Oltási Programjának igazgatója. 

Mennyi ideig tart az új omikron-boosterek hatékonysága?

Nehéz megmondani. Mindaddig, amíg az omikron új változatai meg nem jelennek, a védelem tartós lehet. De ha a következő fő variáns hirtelen jön – ahogy a delta és az eredeti omikron esetében is történt –, akkor a tartós védelem megkérdőjelezhetőbb. A jelenlegi bizonyítékok alapján azonban nem minden szakértő ért egyet azzal, hogy az omikronhoz adaptált boosterek még indokoltak is. 

Paul Offit, a Philadelphiai Gyermekkórház gyermekorvosa egyetért azzal, hogy idén ősszel egy megerősítő szúrásra van szükségük a magas kockázatú csoportoknak. De azzal érvel, hogy mindaddig, amíg a meglévő oltások is megvédenek a súlyos betegségektől és a kórházi kezeléstől, teljesítik ezt a célt. Offit egyike volt annak a két orvosnak, akik az omikronspecifikus emlékeztető ellen szavaztak. 

„Mindannyian egyetértünk abban, hogy az ősi összetevőnek ott kell lennie. De vajon egy omikronkomponens hozzáadása jelentősen megnöveli-e a következő alváltozat elleni antitestek termelését? Nincs bizonyíték arra, hogy ez így is lesz” – vélekedik.

Az új vakcinák minden korosztály számára elérhető lesz-e, beleértve a kisgyermekeket is?

Ez továbbra is tisztázatlan még. A Scientific Americannek küldött e-mailben az FDA szóvivője azt írta: „Az FDA arra számít, hogy a gyártók által benyújtott adatok alapján engedélyezik a módosított emlékeztetőket azon populációk számára, amelyeket megfelelőnek találnak erre”.

Mi történik most?

A Pfizer-BioNTech és a Moderna is azt állítja, hogy októberben megkezdhetik a bivalens, azaz a kettős értékű BA.4-BA.5 emlékeztető adagok beadását. A vállalatok ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy további útmutatásra van szükségük az FDA-tól arra vonatkozóan, hogy milyen típusú adatokat kell benyújtaniuk a hatósági engedélyezéshez. 

A meglévő Covid-oltóanyagokat nagyszabású, több tízezer ember bevonásával végzett klinikai vizsgálatok alapján engedélyezték. Az omikronhoz adaptált boosterek ugyanazon gyártási platformok és anyagok felhasználásával készülnek. A vállalatok abban bíznak, hogy a termékeket kizárólag a semlegesítő antitestek megfelelő szintjét mutató preklinikai adatok alapján engedélyezik. 

„Mindaddig októberi határidővel számolhatunk, amíg az FDA elfogadja a preklinikai adatokat, s nem szabja feltételül azokat a klinikai adatokat, amelyek az előzetes sürgősségi felhasználási engedélyeknél szokásosak” – mondja Elise Meyer, a Moderna szóvivője. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!