2018. július 25. 06:00

Gulyás Gergely állításával szemben nincs nyoma az adótörvényekben a januári adócsökkentésnek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter állításával szemben nincs nyoma a jövő évi költségvetést megalapozó törvényben annak, hogy már 2019 januártól 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó (szochó). Gulyás Gergely az e heti Kormányinfón jelentette ki kérdésünkre, hogy a parlament által elfogadott törvény alapján a jövő év elején sor kerülhet az adócsökkentésre. Csakhogy abban - mint ahogy semelyik, a jövő évi adózást, költségvetési bevételeket meghatározó, elfogadott törvényben - nem leltük nyomát a miniszter által tényként kezelt intézkedésnek.

Gulyás Gergely Gulyás Gergely

A parlamentnek benyújtott, az állam jövő évi gazdálkodását meghatározó javaslatok egyikében sem szerepelt hatályba léptető rendelkezés a szociális hozzájárulási adó év eleji csökkentésére. Mindössze egy utalás volt arra a költségvetési javaslat indoklásában - mint arra az mfor elsőként hívta fel a figyelmet -, hogy a kormány szerint leghamarabb 2019 második felében lehet csökkenteni a beígért 2 százalékpontos mértékben a szochót.

Ezt egyébként a szociális partnerek 2016-ban rögzített, hat évre szóló bérmegállapodása rögzítette. A kezdetben 27 százalékos szochót két lépésben 19,5 százalékra mérsékelték, mivel teljesült a feltételül támasztott béremelkedés. A további 2-2 százalékpontos csökkentésre akkor kerülhet sor, ha a bázisnak tekintett időszakhoz képest legalább 6 százalékkal emelkednek a reálkeresetek. Erre a kormány, illetve a jegybank eddigi prognózisai szerint 2019 második felében, illetve 2020 első felében kerülhetne sor.

 

A parlament által tárgyalt javaslat tehát összhangban áll a kormányzati és jegybanki szakértők előrejelzésével. Csakhogy a munkáltatói érdekkképviseletek jelezték, hogy ha tolódik az adócsökkentés, akkor a jövőre eltervezett minimálbér-emelés sem valósulhat meg az év elején. Annak forrását ugyanis részben a szochó mérséklése teremtené meg.

Nem tudni, hogy a munkáltatók nyomására, de Gulyás bejelentése alapján a kormány késznek mutatkozik belemenni abba, hogy mégis az év elején történjen meg a 2 százalékpontos vágás, amivel a szochó 17,5 százalékra csökkenne. Eddig aki a kormányból ezen ügyben megszólalt - például Varga Mihály pénzügyminiszter - csak annyit közölt, hogy majd ősszel tárgyalnak a lehetőségekről a munkáltatókkal.

Gulyás a hatáyba léptetéssel kapcsolatos kérdésünkre azt mondta: "Ha jól emlékszem, akkor a megalapozó törvények részeként van döntés erről". Hozzátette azonban, hogy "nézzünk együtt utána", ami jelezte, hogy nem teljesen biztos a dolgában. Majd azzal egészítette ki mondandóját, hogy az idei bérfolyamatok, a 11 százalékos béremelkedés mellett nem lehet nem teljesíteni a szochó-csökkentés feltételeit.

Van azonban egy kis bibi Gulyás bejelentésével: a parlament nem fogadott el olyan törvényjavaslatot, amelyik garantálná, hogy 2019 elején csökkenne a szochó. Sem a miniszter által említett megalapozó törvény, sem az adócsomag, de még a szochóról szóló külön törvény sem tartalmat ilyen rendelkezést.

Marad tehát a remény a munkaadók részéről, hogy a kormány ősszel benyújt egy olyan csomagot az Országgyűlésnek, amiben tényleg szerepel az adócsökkentés.