Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Egy másik döntéssel pedig kicsit megint megtolják a kutatókat, folytatódik a bértámogatási program, de letisztultabb feltételekkel.

Tegnap irtózatos mennyiségű rendelettel és határozattal bombázta meg az országot a kormány, ezek között vannak az egészségügy átalakítására szolgáló, központosító intézkedések (az intézményi struktúra egyszerűsítéséről a Népszava számolt be), megint mentőövet dobnak a turisztikai szolgáltatóknak azáltal, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulást jövőre sem kell megfizetni a veszélyhelyzet fennállásáig, továbbá az idegenforgalmi adó alól is mentesülnek a vendégek és vendéglátóik.

Képünk illusztráció (forrás: depositphotos)
Képünk illusztráció (forrás: depositphotos)

A kormány nem feledkezett meg az innovációban érdekelt munkáltatókról sem, akik a törvényi definíciónak megfelelő kutató-fejlesztőt alkalmaznak. A mai naptól hatályos kormányrendelet értelmében az idén már alkalmazott, tavasszal hatályba lépett bértámogatási formának megfelelően nyújt támogatást az állam a kutató-fejlesztőu munkahelyek megőrzése érdekében. A támogatás módja megegyezik a tavaszi rendeletben foglaltakkal: a kérelem benyújtását követő három hónapig jár a támogatás, aminek havi összege nem haladhatja meg munkavállalóként a 318 920 forintot. Ennyit jár a bruttó 670 ezer forintot, vagy többet keresők után, és arányosan kevesebb a kisebb bérrel rendelkezők után.

A mostani rendelet annyiban különbözik a korábbitól, hogy kevesebb adminisztratív akadályt állít a támogatást igénybe venni kívánó munkáltatók elé. Annyit kér csak az állam, hogy a foglalkoztató legalább annyi ideig foglalkoztassa tovább a kutató-fejlesztőt, amennyi időre igénybe vette a támogatást, és arra az időre tartsa meg a támogatással növelt munkabért. A tegnapi rendeletben azonban nem szerepelnek a támogatási jogosultság azon feltételei - például a foglalkoztatás kezdetére, az egyéb támogatások kizárására vonatkozóan - amelyek tavasszal még részei voltak az előírásoknak.

Tovább kutatva a közlönyben, találni még érdekes intézkedést. Például azt, amely szerint több mint 1,63 milliárd forintot kap a nemzeti oltóanyag fejlesztése, amely a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közös projektje.

Vagy azt, amelyik szerint nagyon is eljött az ideje a külképviseleteink megerősítésének a migrációs helyzet fokozódása miatt, amely a közbiztonság és a terrorfenyegetettség romlásával fog járni - a kormány szerint. A veszélyeztetettnek tartott külképviseletek megerősítésének beszerzéseire jövőre több mint 621 millió forint áll majd rendelkezésre, miután a külügyminiszter végrehajtja a rá bízott feladatot, és biztosítja a forrást. A további években, 2022 és 2024 között pedig évi 572,7 millió forintot kell beírni a büdzsé megfelelő sorába. Mindezen túl pedig ezeket a beszerzéseket mentesítik a kormányzat által ebben a körben elrendelt beszerzési tilalom alól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.