5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kis híján 330 milliárd forintos átrendezésről döntött a kormány a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján, nagyrészt a rég kiürült Gazdaságvédelmi Alap terhére. A nagyvállalatok és a külügy a legnagyobb nyertesek.

Gazdaságvédelmi Alap: mínusz 297 milliárd

Közel 300 milliárd forint  forrása az egyébként már régen kiürült, a járvány hatásainak kezelésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alap - a költségvetési átrendezés tehát valójában a hiányt fogja tovább növelni.

 • A mintegy 297 milliárdos átrendezés legnagyobb nyertesei a nagyvállalatok, 80 milliárd forint ugyanis nagyvállalati beruházási támogatásokra megy majd a Pénzügyminisztériumhoz tartozó fejezetbe.
 • A külügyhöz tartozó koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás céljára újabb 70 milliárd forintot szán a kormány. Erre a támogatásra egyébként legutóbb szeptember 1-jén lehetett pályázni, 18,4 milliárdos keretösszeggel, amit a közép- és nagyvállalatok 15 perc alatt elkapkodtak - épp a friss közlönyben különítettek el további mintegy 2,5 milliárd forintot arra, hogy minden érvényes pályázat, amit abban a negyed órában leadtak, támogatható legyen.
 • Más nagy összegek is a külügynél landolnak: 50 milliárd forintot kap Szijjártó Péter tárcája a külgazdaság fejlesztési célelőirányzatra, 35 milliárdot pedig határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására.
 • A Miniszterelnökség újabb 17,8 milliárd forintot költhet az egyházi épített örökség védelmére, 4,1 milliárdot kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra, 603 milliót a Modern Városok Programra, 271 milliót a Borsi Rákóczi-kastély helyreállítására
 • A Miniszterelnöki Kabinetiroda több mint 16 milliárd forint pluszforráshoz jut, turisztikai fejlesztésekre.
 • A belügy újabb 9,3 milliárd forintot kap kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokhoz kapcsolódó dologi kiadásokra.
 • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2 milliárd forintot a "vasúti személyszállítási gördülőállomány" fejlesztésére költhet, repterek fejlesztésére 750 millió forint jut.
 • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közel 680 millió forintból a Klebelsberg Központtal kapcsolatos kiadásokat fizetheti, a Betegápoló Irgalmasrend projektjeinek finanszírozására viszont 5 milliárd forintot kapott. Mivel pénzosztás nem létezhet sportcélú kiadások nélkül, a Vasas SC létesítmény-fejlesztési programja is kap 281 milliót. 
 • Az Agrárminisztérium ebben a körben kevesebb mint 200 millió forintot kap, amit ménesgazdaságokra és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központra költhet.
 • Minisztériumi kereteken kívül az állam tulajdonosi felelősségével kapcsolatos környezetvédelmi feladatok finanszírozására adtak még 1,6 milliárd forintot, a gödi adatközpont beruházás előkészítésére pedig 626 milliót. Tanterem-fejlesztésekre 419 millió forint jutott, sportparkok építésére pedig 325 millió forint.

További átrendezések: tovább tömik a közmédiát is

A Központi Maradványelszámolási Alap terhére további mintegy 6 milliárd forintot csoportosít át a kormányhatározat. Ebből egyebek mellett

 • 3 milliárd forint a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására megy,
 • 1,451 milliárd forint pedig egy új sorra, a Belügyminisztérium fejezet Tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos bevételek és kiadások alcíme alatti Tőkeemelések jogcímcsoportba kerül,
 • 684 millió a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés kiadásaira megy,
 • 185 millió forint a sportakadémiák támogatásaira megy,
 • 100 millió a miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásába tartozó gazdasági társaságok működéséhez szükséges hozzájárulás.

A Központi tartalékokból is kipakol 17,4 milliárdot a kormány. Ebből a nagyobb tételek:

 • 9,7 milliárdot a közszolgálati médiaszolgáltatás támogatására fordíthat az Országgyűlés
 • közel 5,5 milliárd megy egyetemek, főiskolák dologi kiadásaira
 • 1,44 milliárd forint megy a Bethlen Gábor Alapnak.

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából 2,7 milliárd forint kerül ki, ez teljes egészében a Nemzeti Népegészségügyi Központ dologi kiadásaira megy.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A minisztériumok forrásait is tologatja a kormányhatározat, összesen 3,4 milliárd forint értékben. Eszerint többek között

 • a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter forrásaiból 1,5 milliárd forint átkerül Közép-Duna menti térségfejlesztési feladatokra
 • a Hungaroring Sport Zrt. támogatásából közel 445 millió forint kerül ki, ugyanennyivel nő a Nemzeti Foglalkoztatási Alap támogatása
 • 450 millióval csökken a Beruházási Ügynökség forrása, ugyanennyivel nő a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. rendelkezésére álló pénz.

Végül a Nemzeti Eszközkezelő Program keretében megszerzett ingatlanok fenntartása előirányzat további 750 millió forinttal emelkedik a kormányhatározat értelmében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!