<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Kis híján 330 milliárd forintos átrendezésről döntött a kormány a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján, nagyrészt a rég kiürült Gazdaságvédelmi Alap terhére. A nagyvállalatok és a külügy a legnagyobb nyertesek.

Gazdaságvédelmi Alap: mínusz 297 milliárd

Közel 300 milliárd forint  forrása az egyébként már régen kiürült, a járvány hatásainak kezelésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alap - a költségvetési átrendezés tehát valójában a hiányt fogja tovább növelni.

 • A mintegy 297 milliárdos átrendezés legnagyobb nyertesei a nagyvállalatok, 80 milliárd forint ugyanis nagyvállalati beruházási támogatásokra megy majd a Pénzügyminisztériumhoz tartozó fejezetbe.
 • A külügyhöz tartozó koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás céljára újabb 70 milliárd forintot szán a kormány. Erre a támogatásra egyébként legutóbb szeptember 1-jén lehetett pályázni, 18,4 milliárdos keretösszeggel, amit a közép- és nagyvállalatok 15 perc alatt elkapkodtak - épp a friss közlönyben különítettek el további mintegy 2,5 milliárd forintot arra, hogy minden érvényes pályázat, amit abban a negyed órában leadtak, támogatható legyen.
 • Más nagy összegek is a külügynél landolnak: 50 milliárd forintot kap Szijjártó Péter tárcája a külgazdaság fejlesztési célelőirányzatra, 35 milliárdot pedig határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására.
 • A Miniszterelnökség újabb 17,8 milliárd forintot költhet az egyházi épített örökség védelmére, 4,1 milliárdot kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra, 603 milliót a Modern Városok Programra, 271 milliót a Borsi Rákóczi-kastély helyreállítására
 • A Miniszterelnöki Kabinetiroda több mint 16 milliárd forint pluszforráshoz jut, turisztikai fejlesztésekre.
 • A belügy újabb 9,3 milliárd forintot kap kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokhoz kapcsolódó dologi kiadásokra.
 • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2 milliárd forintot a "vasúti személyszállítási gördülőállomány" fejlesztésére költhet, repterek fejlesztésére 750 millió forint jut.
 • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közel 680 millió forintból a Klebelsberg Központtal kapcsolatos kiadásokat fizetheti, a Betegápoló Irgalmasrend projektjeinek finanszírozására viszont 5 milliárd forintot kapott. Mivel pénzosztás nem létezhet sportcélú kiadások nélkül, a Vasas SC létesítmény-fejlesztési programja is kap 281 milliót. 
 • Az Agrárminisztérium ebben a körben kevesebb mint 200 millió forintot kap, amit ménesgazdaságokra és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központra költhet.
 • Minisztériumi kereteken kívül az állam tulajdonosi felelősségével kapcsolatos környezetvédelmi feladatok finanszírozására adtak még 1,6 milliárd forintot, a gödi adatközpont beruházás előkészítésére pedig 626 milliót. Tanterem-fejlesztésekre 419 millió forint jutott, sportparkok építésére pedig 325 millió forint.

További átrendezések: tovább tömik a közmédiát is

A Központi Maradványelszámolási Alap terhére további mintegy 6 milliárd forintot csoportosít át a kormányhatározat. Ebből egyebek mellett

 • 3 milliárd forint a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására megy,
 • 1,451 milliárd forint pedig egy új sorra, a Belügyminisztérium fejezet Tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos bevételek és kiadások alcíme alatti Tőkeemelések jogcímcsoportba kerül,
 • 684 millió a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés kiadásaira megy,
 • 185 millió forint a sportakadémiák támogatásaira megy,
 • 100 millió a miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásába tartozó gazdasági társaságok működéséhez szükséges hozzájárulás.

A Központi tartalékokból is kipakol 17,4 milliárdot a kormány. Ebből a nagyobb tételek:

 • 9,7 milliárdot a közszolgálati médiaszolgáltatás támogatására fordíthat az Országgyűlés
 • közel 5,5 milliárd megy egyetemek, főiskolák dologi kiadásaira
 • 1,44 milliárd forint megy a Bethlen Gábor Alapnak.

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából 2,7 milliárd forint kerül ki, ez teljes egészében a Nemzeti Népegészségügyi Központ dologi kiadásaira megy.

Fotó: MTIFotó: MTI

A minisztériumok forrásait is tologatja a kormányhatározat, összesen 3,4 milliárd forint értékben. Eszerint többek között

 • a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter forrásaiból 1,5 milliárd forint átkerül Közép-Duna menti térségfejlesztési feladatokra
 • a Hungaroring Sport Zrt. támogatásából közel 445 millió forint kerül ki, ugyanennyivel nő a Nemzeti Foglalkoztatási Alap támogatása
 • 450 millióval csökken a Beruházási Ügynökség forrása, ugyanennyivel nő a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. rendelkezésére álló pénz.

Végül a Nemzeti Eszközkezelő Program keretében megszerzett ingatlanok fenntartása előirányzat további 750 millió forinttal emelkedik a kormányhatározat értelmében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.