2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A szakszervezet szerint évi 416 órát dolgoznak ingyen.

A Népszava ír arról, hogy a tűzoltókat képviselő szakszervezet szerint 48 órás munkakeretük van a tűzoltóknak, de papíron csak 40 órára vannak bejelentve. A ledolgozott pluszórákat egyrészt nem fizetik ki, másrészt a nyugdíjazásnál sem számolják el.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) elnöke szerint a heti 48 óra nagyjából úgy jön ki, hogy egy tűzoltó mondjuk beáll szolgálatba hétfőn hajnali hat órakor és kedd hajnali hat órakor csekkol ki, majd két napot, 48 órát pihennie kellene. Legtöbben azonban ilyenkor vállalnak másod vagy harmadállást, hogy el tudják tartani a családjukat. Csütörtökön hajnali hat órakor újból 24 órás szolgálat következik péntek hajnalig, majd megint két nap szabad, de a beosztástól függően a munka aká

Nem kapnak emelt túlórapénzt a tűzoltók, de ha baj van, menniük kell. Fotó: MTI/Donka Ferenc
Nem kapnak emelt túlórapénzt a tűzoltók, de ha baj van, menniük kell. Fotó: MTI/Donka Ferenc
r szombatra, vasárnapra vagy épp karácsonyra is eshet.

 

Salamon azt is hozzátette, hogy évek óta kérik a szaktárcát, állapítsa meg a 48 órás munkakeretből mennyi az alapmunka és mennyi a túlóra, de erre a kormány nem hajlnadó, így aztán a plusz órákért is csak a negyvenórásnak megfelelő munkabért kapják, miközben máshol a túlórákat 50 százalékos felárral szokás számolni.

Ebből jön ki az, hogy a szakszervezet szerint a tűzoltók ilyen feltételek mellett, a keretükön felül még havi húsz óra túlmunkával kalkulálva, havi 228 óra összmunkát alapul véve, havi bruttó 456 ezer forintot kapnak, míg ugyanazzal az alapbérrel, 40 órás munkahéttel és a túlórákkal együtt szintén havi 228 órával számolva egy más szektorban dolgozó munkavállaló bruttó 614 ezer forintot.

Ha csak a 48 órás munkaidőnket nézzük, 416 órát ingyen dolgozunk egy évben, ráadásul ha ezen felül plusz munkát vállalunk, nagyjából annyi órabért kapunk, mint a diákmunkások többsége

- fogalmaz a szakszervezeti vezető.

A minisztérium szerint minden rendben van.

"A jelenlegi szolgálatteljesítési rend több évtized alatt kialakult gyakorlatra vezethető vissza, azt mind a tűzoltók, mind a munkáltató megfelelőnek tartja"

- reagáltak a lap kérdésére.

A szakszervezet munkaügyi per(ek) elindítását tervezi a helyzet rendezésének érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!