<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

Már leváltani sem lehetne kétharmados többség nélkül.

A Telex értesülése szerint olyan törvénymódosító javaslat került a parlament elé, amely kétharmados többséghez kötné a legfőbb ügyész leváltását. A megszavazása eddig is ilyen arányhoz volt kötve, de az előterjesztő igazságügyi miniszter, Varga Judit érvelése szerint itt volt az ideje, hogy a leváltás feltételeit ehhez igazítsák.

Polt Péter legfőbb ügyészPolt Péter legfőbb ügyész

Az indoklás szerint „A módosítás célja az Alaptörvényben szabályozott alkotmányos szervek minősített többséggel megválasztott vezetői kapcsán a megbízatás megszűnéséhez szükséges szavazati arány egységesítése annak érdekében, hogy a megbízatás megszüntetésének szabályai a megválasztáshoz előírt rendelkezésekhez igazodjanak.”

A lap értelmezése szerint a kormány úgy módosítaná a jelenleg hatályos törvényt, hogy az Országos Bírói Hivatal, a Kúria, az Állami Számvevőszék és az alapvető jogok biztosának pozíciójához hasonlóan a legfőbb ügyészt is csak kétharmados többséggel lehessen eltávolítani a posztjáról.

A cikkben felidézik, hogy Polt - akinek a ténykedésével kapcsolatban sűrűn merül fel a politikai elfogultság vádja - már a harmadik ciklusát tölti legfőbb ügyészként, legutóbb 2019-ben kapta meg a mandátumát, ami kilenc évre szól.

A Fidesz az elmúlt időszakban számos alkotmányos, kétharmados garanciális elemet épített be a törvénykezésbe, amivel az ellenzéki kritikák szerint egy esetleges kormányváltás esetére biztosítja be a túlélését. Több vezető ellenzéki politikus nyilatkozott arról a közelmúltban, hogy a fentiekre visszavezethetően a második Orbán-kormány alatt elfogadott Alaptörvényt felül kell írni, amihez egyszerű, feles többségű parlamenti felhatalmazást is elégséges feltételnek tekintenek. Az ezzel kapcsolatos jogi aggályokról Hack Péter alkotmányjogász nyilatkozott nemrég laptársunknak, a Privátbankárnak.

A frissen benyújtott parlamenti javaslatok sorába tartozik, hogy egyes hatóságok vezetőit - mint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, vagy az idén létrehozott állami szervezet, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnökét - már nem a miniszterelnök nevezné ki, hanem a köztársasági elnök.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.