<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Fontos pontokon változtat a kormány a háztartási kiserőművek hálózati betáplálásának feltételein.

Hatalmas felzúdulást váltott ki, amikor tavaly ősszel a kormány egy tollvonással hirtelen határozatlan időre az újonnan telepített háztartási kiserőművek, azaz jellemzően a lakossági felhasználásra telepített napelemek tulajdonosai számára a hálózati betáplálás lehetőségét. A változást azzal indokolták, hogy a hálózat nem bírja az újonnan Ezzel egy csapásra teljesen megváltozott egy ilyen rendszer kiépítésének és üzemeltetésének várható költsége, mivel a napelemes rendszerek telepítői immár nem számolhattak azzal, hogy a napos időszakokban megtermelt többlet villamosenergiát átveszi tőlük a szolgáltató, és az ezért elszámolt összeggel csökken a más időszakokban történő fogyasztásuk után kiállított számlájuk.

Tette mindezt a kormány akkor, amikor éppen sokmilliárdos pályázati program futott napelemes rendszerek állami támogatással történő telepítésére - igaz a pályázatok elbírálásának és támogatások kifizetésének csúszás miatt ezzel egyébként is nagy problémák voltak, ahogy ezt korábban az alábbi dobozokra kattintva olvasható cikkeinkben megírtuk.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent, 112/2023. (III. 31.) számú "a veszélyhelyzet idején a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának kérdéseiről szóló 413/2022. (X. 26.) Korm. rendelet végrehajtásának szabályairól" című kormányrendelet most ezeken a szabályozásokon változtat. (Tegyük hozzá, brüsszeli nyomásra, ahogy ez alábbi cikkükből kiderül.)

Az első szembetűnő változtatás, hogy a korábbi rendelettel ellentétben nem a 2022. október 31. napját megelőzően tett igénybejelentések alapján megvalósított erőművek számára lehetséges a további betáplálás, hanem a 2022. november 1-je előttiekre. Mivel rengetegen az új szabályozás megjelenésére készülve október utolsó napjaiban rohamozták meg a szolgáltatókat és a kivitelezőket az új igényekkel, ez az egy napos különbség is sok embert érinthet.

Még fontosabb viszont talán az, hogy az új rendelet kijelöli a felfüggesztés kivezetésének módját és határidejét. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a rendelet az alábbi rendszert vezeti be:

"A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az elosztók adatszolgáltatása alapján, az átviteli rendszerirányító MAVIR álláspontjának figyelembe vételével készít elő javaslatot első alkalommal 2023 augusztus végéig. A kormány ennek ismeretében dönthet majd arról, hogy hol tartja fenn és hol oldja fel a zárolást.
A cégek és szervezetek háromhavonta megismétlik feladataikat mindaddig, míg az ideiglenesen elrendelt betáplálási moratóriumot teljesen fel nem oldják. Ezt követően a hálózati engedélyesek egyedileg dönthetnek egy adott áramkör átmeneti zárolásáról, ha azt feszültségpanaszok indokolják, egyidejűleg tervet kell készíteniük a feloldáshoz szükséges intézkedésekről. A közcélú hálózatba táplálás megnyíló lehetőségéről automatikusan értesítik majd a 2022. november 1. után üzembe helyezett termelő egységek üzemeltetőit."

Tehát ősztől részlegesen, a hálózati kapacitások figyelembevételével elkezdhetik megnyitni a lehetőséget azoknak is, akik tavaly november 1-je után adták be igényüket. A rendeletből kiderül, milyen szempontokat vesznek figyelembe a zárolások feloldásának mérlegelésekor.

A rendeletből azonban az is kiderül, meddig tart ez az átmeneti állapot, ugyanis a rendelet 2024. december 31-én hatályba lépő 7. paragrafusa mind e rendelet korábbi paragrafusait, mind az eredeti, tavaly októberi, a felfüggesztést elrendelő 413/2022. (X. 26.) kormányrendeletet hatályon kívül helyezi.

További napelemes cikkeinket itt találja.