3p

A tavalyi rekord piaci árakhoz viszonyítva állapítják meg a hivatalosan rögzített végfogyasztói árral elérhető megtakarítás összegét.

Beperelte a Gazdasági Versenyhivatalt Tóth Bertalan, az MSZP-frakcióvezetője, mivel a hatóság nem indított versenyfelügyeleti eljárást a gázszámlák narancssárga rezsiboxának szerinte megtévesztő tájékoztatása miatt – írja keddi cikkében a Népszava.

A baloldali politikus azért kérte korábban az eljárás megindítását a GVH-tól, mert szerinte a rezsiboxok félrevezető tájékoztatást tartalmaznak a fogyasztók számára, amikor a tavalyi rekord piaci árakhoz viszonyítva állapítják meg a hivatalosan rögzített végfogyasztói árral elérhető megtakarítás összegét. Az MSZP politikusa szerint a fogyasztó a félrevezető információk birtokában kevésbé képes megalapozott döntést hozni a szolgáltatóváltásról, amennyiben máshol kedvezőbb áron juthatna energiához.

A GVH részéről már a bejelentés megtételekor jelezték, hogy ilyen típusú ügyekben általában nem illetékesek, a fogyasztóvédelmi feladatok a kormányhivatalhoz tartoznak. Tóth Bertalan ügyét azonban érdemben elbírálták, s bár nemrég arról tájékoztatták a képviselőt, hogy az eljárást két hónappal meghosszabbítják, november elején pedig döntés született. A versenyhivatal arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy részletesen és alaposan megvizsgálták a bejelentést, egyebekben adatokat kértek mind a bejelentőtől, mind a bejelentett vállalkozástól, figyelembe vették a beérkezett adatszolgáltatások információit, a rendelkezésre álló egyéb dokumentumokat, és értékelték a releváns tényeket. Mindezek alapján az eljárásban a GVH megállapította, hogy a bejelentésben foglaltak és a bejelentés alapján lefolytatott eljárásban beszerzett adatok alapján a versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem állnak fenn.

A Népszava azt írja: Tóth Bertalan a mostani keresetben újfent leszögezi: a jogszabály alapján a megtakarítást nem az MVM valamifajta beszerzési árához, hanem a „versenypiaci egységárhoz” kell szabni. Ez pedig szerinte értelemszerűen az aktuális tőzsdei ár. Tóth Bertalan elvi alapon is kifogásolja, hogy a hatóság megelégedett azzal, miszerint az MVM által alkalmazott viszonyszám jogszabályellenessége „nem valószínűsíthető”, ahelyett, hogy az MVM-nek tételesen kellett volna bizonyítania állítása megalapozottságát.

A keresetben Tóth Bertalan arra kérte a Fővárosi Törvényszéket, hogy helyezze hatályon kívül a GVH végzését, és kötelezze a versenyhivatalt új eljárás lefolytatására – írja a Népszava.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!