<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelentősen csökkenni fog az idén az év második felében az infláció az euróövezetben - nyilatkozta Philip R. Lane, az EKB vezető közgazdásza a litván Verslo ľinios lapnak adott interjúban. 

Philip R. Lane szerint összeségében az idén 3,2 százalékos, 2023-ban és 2024-ben pedig 2 százalék alatti lehet az infláció az euróövezetben. Az interjúban megerősítette az EKB határozott szándékát a fellépésre, amennyiben az infláció túlzottan eltávolodna a 2 százalékos céltól - írja az MTI.

Legyen igaza. Fotó: DepositphotosLegyen igaza. Fotó: Depositphotos

"Ha az inflációnak a céltól való túlzott elszakadására utaló adatokat kapunk, akkor arra természetesen reagálni fogunk. Az első lépés egy ilyen esetben a nettó eszközvásárlások felfüggesztése lesz. A kamatemelés csak ezt követően jöhet szóba" - mondta a közgazdász.

Az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikája az árstabilitás megőrzését követi az euróövezetben 2 százalékos inflációs cél mellett. Az inflációs cél viszonylag nagy felül- vagy alulmúlását az EKB átmenetileg tolerálja.

Decemberben Németországban 5,3 százalékkal, az euróövezetben pedig 5,0 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak emelkedése elsősorban a feldolgozóipari ellátási nehézségekre, valamint az energiaárak növekedésére vezethető vissza.

Az interjúban az EKB közgazdásza elmondta, hogy 2022-ben az év első felében még viszonylag magas inflációra számítanak, az év második felében azonban már annak rohamos csökkenésére.     

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.