3p

A kínai CATL vállalat debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi közmeghallgatása online fog zajlani, a személyes részvétel kizárt. 

Megjelent Debrecen önkormányzati honlapján a hirdetmény, amelyben a városvezetés közli, hogy március 4-én reggel 8 és este 20 óra között tartják a kínai CATL vállalat debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi közmeghallgatását.

Az eseményen azonban fizikailag senki sem vehet részt, „honlapon való közzététel útján” fogják azt megrendezni - írja a Debreciner.

A közlés szerint a lakosok a „közmeghallgatás” ideje alatt a városházának küldött e-mailben és Ügyfélkapun keresztül tehetnek fel kérdéseket, valamint jelezhetik észrevételeiket.

A meghallgatás már online lesz. Fotó: Depositphotos
A meghallgatás már online lesz. Fotó: Depositphotos

A CATL-akkumulátorgyár első katasztrófavédelmi közmeghallgatását 2023. január 9-én tartották a Kölcsey Központban, amin több mint ötszázan vettek részt. Az esemény többek között arról maradt emlékezetes, hogy a felháborodott debreceniek közbekiabálásai miatt a kínai cég képviselője nem tudta megtartani a prezentációját.

A megjelentek többször is azt követelték, hogy népszavazáson dönthessenek a beruházásról, ilyen referendumot azonban később sem írtak ki.

A lap kitér arra is, hogy Papp László (Fidesz) polgármester pedig ezen a rendezvényen tett ígéretet a mikepércsi lakosoknak, hogy a Debrecen szomszédságában lévő községben egy hasonló közmeghallgatás keretében válaszol az ott lakók aggódó kérdéseire. Több mint egy év elteltével kijelenthető, hogy Papp nem tartotta be a szavát.

Az újabb közmeghallgatásra azért van szükség, mert a Kúria november 29-én a nyilvánosságra vonatkozó szabályok megsértése miatt megsemmisítette a gyár katasztrófavédelmi engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt. Ahogy azt a Debreciner elsőként megírta, a CATL előbb kérte ennek az új, de az eredeti kérelem alapján indított eljárásnak a leállítását, majd új kérelmet adott be. Schiffer András ügyvéd, a cég engedélyét a bíróságon sikerrel megtámadó debreceni civil aktivista, Horváth Nándor László jogi képviselője a kérdésünkre akkor úgy fogalmazott, szerepet játszhatott a cég döntésében, hogy az új kérelem alapján indult eljárással elkerülhetik a lakosok jelenlétében megtartott közmeghallgatást.

Habár erre a hirdetményben nem hivatkozik az önkormányzat, a lakosok kizárására egy tavaly áprilisi kormányrendelet ad lehetőséget, amely az Ukrajnában zajló háború ürügyén megengedi az önkormányzatoknak és a hatóságoknak, hogy a közmeghallgatásokat az érintettek személyes jelenléte nélkül, online tartsák meg.

Az első debreceni köz nélküli közmeghallgatást december 11-én tartották a Nemzeti Oltóanyaggyár ügyében. Munkaidőben, 7 óra 30 perc és 16 óra 30 között várták a lakosság leveleit. Az esemény jegyzőkönyve szerint senki sem élt ezzel a lehetőséggel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!