2019. január 28. 05:35

A korábbihoz képest alacsonyabb előirányzatot sem költötte el a kormány 2018-ban.

Négy év után először nyúlt hozzá a kormány az utazási kedvezmények fedezetéül szolgáló szociálpolitikai menetdíj támogatás előirányzatához a 2018-as költségvetésben. Ekkor 6,2 százalékkal 97,5 milliárd forintra vágták meg a korábbi 104 milliárdos előirányzatot. A valós adatokat nézve azonban még ennél nagyobb vágás is belefért volna.

A szociálpolitikai menetdíj támogatás az az állami támogatás, amit a jogszabályokban biztosított utazási kedvezmények ellentételezéséhez nyújt az állam a személyszállítási közszolgáltatások keretein belül.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Minden jel szerint tehát ez 97,5 milliárd is egy túlbecsült összeg volt, hiszen az államháztartási tájékoztató szerint a rendelkezésre álló 97,5 milliárdnak csak a 92,7 százalékát költötte el a kormány, 90,37 milliárd forintot. Ez pedig alátámasztja azt a kormányzati feltételezést, miszerint évről évre tovább fog csökkenni az utazási kedvezmények kihasználtsága. Ennek az elképzelésnek a nyoma tükröződik vissza egyébként az idei büdzsében is, hiszen újabb 7,1 százalékkal vágták meg az előirányzatot, így már csak 90,5 milliárd forint szerepel ezen a soron.

A kormányzati feltételezést a MÁV-Start beszámolóiban feltüntetett adatok is alátámasztják: egyre kisebb összeget számolnak el igénybevett szociálpolitikai menetdíj támogatásként.

  • 2015-ben 19,1 milliárdot,
  • 2016-ban 18,9 milliárdot,
  • 2017-ben pedig 18,6 milliárd forintot számoltak el.

A vasúttársaságnál a legnagyobb tételt a tanulóknak nyújtott kedvezmények teszik ki, emiatt 2017-ben 6,9 milliárd forintnyi szociálpolitikai menetdíj támogatást igényeltek, a második legnagyobb kiesést pedig a nyugdíjasok kedvezménye okozta: 5,9 milliárd forintot, amit az állami támogatással kellett ellentételezni.

A BKK esetében nem egyértelmű az elmúlt pár év trendje. A 2015-ös 2,5 milliárd forint után 1,68 milliárdnyi ilyen jellegű követelésük keletkezett az állammal szemben a kedvezményes utazások után, 2017-ben viszont ez az összeg 1,8 milliárd forintra emelkedett.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.