TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A korábbihoz képest alacsonyabb előirányzatot sem költötte el a kormány 2018-ban.

Négy év után először nyúlt hozzá a kormány az utazási kedvezmények fedezetéül szolgáló szociálpolitikai menetdíj támogatás előirányzatához a 2018-as költségvetésben. Ekkor 6,2 százalékkal 97,5 milliárd forintra vágták meg a korábbi 104 milliárdos előirányzatot. A valós adatokat nézve azonban még ennél nagyobb vágás is belefért volna.

A szociálpolitikai menetdíj támogatás az az állami támogatás, amit a jogszabályokban biztosított utazási kedvezmények ellentételezéséhez nyújt az állam a személyszállítási közszolgáltatások keretein belül.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Minden jel szerint tehát ez 97,5 milliárd is egy túlbecsült összeg volt, hiszen az államháztartási tájékoztató szerint a rendelkezésre álló 97,5 milliárdnak csak a 92,7 százalékát költötte el a kormány, 90,37 milliárd forintot. Ez pedig alátámasztja azt a kormányzati feltételezést, miszerint évről évre tovább fog csökkenni az utazási kedvezmények kihasználtsága. Ennek az elképzelésnek a nyoma tükröződik vissza egyébként az idei büdzsében is, hiszen újabb 7,1 százalékkal vágták meg az előirányzatot, így már csak 90,5 milliárd forint szerepel ezen a soron.

A kormányzati feltételezést a MÁV-Start beszámolóiban feltüntetett adatok is alátámasztják: egyre kisebb összeget számolnak el igénybevett szociálpolitikai menetdíj támogatásként.

  • 2015-ben 19,1 milliárdot,
  • 2016-ban 18,9 milliárdot,
  • 2017-ben pedig 18,6 milliárd forintot számoltak el.

A vasúttársaságnál a legnagyobb tételt a tanulóknak nyújtott kedvezmények teszik ki, emiatt 2017-ben 6,9 milliárd forintnyi szociálpolitikai menetdíj támogatást igényeltek, a második legnagyobb kiesést pedig a nyugdíjasok kedvezménye okozta: 5,9 milliárd forintot, amit az állami támogatással kellett ellentételezni.

A BKK esetében nem egyértelmű az elmúlt pár év trendje. A 2015-ös 2,5 milliárd forint után 1,68 milliárdnyi ilyen jellegű követelésük keletkezett az állammal szemben a kedvezményes utazások után, 2017-ben viszont ez az összeg 1,8 milliárd forintra emelkedett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.