<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Deák András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa arról beszélt, hogy milyen nehéz tél előtt állunk. 

Az európai gázhelyzetet értékelve kifejtette: a kontinensen összességében komoly deficit van, majdnem minden gázszállító vezetéken csökkent a mennyiség. Ez alól talán épp a Magyarországot is ellátó balkáni útvonal a kivétel. Ami tény:

  • az ukrán hálózaton egyharmados csökkentés volt,
  • a fehérorosz–lengyel vonalon teljesen leállították a gázszállítást,
  • az Északi Áramlaton pedig 80 százalékos csökkentés történt.

Senki nem várja a telet. Fotó: DepositphotosSenki nem várja a telet. Fotó: Depositphotos

Deák András szerint mindez azt jelenti, hogy nem lesz elég gáz Kelet-Európában és Németországban - mondt az Infostart.hu-nak. 

Ezt valamiképpen "ki kell majd bekkelni", részben keresletcsökkentéssel, részben pedig diverzifikációval, vagyis kell tudni hozni annyi földgázt máshonnan, amivel talán át tudjuk vészelni ezt a telet – értékelt.

"Ha az oroszok teljes mértékben elzárják a földgázt, ami abszolút lehetséges az eddigiek alapján, akkor

Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Olaszország és Németország egész egyszerűen »nem lesz meg«; effektíve gázhiány lesz,

amit a gazdaságon túlmenően a lakossággal is valamiképpen érzékeltetni kell, mert a korábbi fűtési szinteket nem fogjuk tudni biztosítani. Ha az oroszok nem zárják el teljesen a földgázt ezeken a területeken, akkor van értelme számolgatni, hogy mi az a vészhelyzeti eljárás, ami mellett kijövünk a szűk keretek mellett. Mindenképpen nagyon nehéz lesz ez és a következő tél is" – mutatott rá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa.

"Úgy fogunk kijönni a télből, hogy teljes egészében felhasználtuk a tárolói állományt. Ez nem jellemző. Tavasszal 20-25 százalékos telítettséggel szoktunk kiérkezni a télből, még rossz években is 15 százalékossal. Most az is kérdéses, hogy ez utóbbi meglesz-e. A hiányzó mennyiséget kellene visszatölteni, miközben nem fog bejönni annyi földgáz – ha így marad a helyzet – az egész év folyamán, hogy föl tudjunk készülni a következő télre. Ezt egy kicsit valóban enyhíti az, hogy téltől kezdődően cseppfolyósítottgáz-terminálokat hoznak létre maguknak a németek a Balti-tengeren, illetve a finnek fejlesztik valamennyire lengyel hálózatot. A munkálatok folyamatban vannak, de nem fogják elérni azt a szintet, hogy teljes orosz leállás esetén a mostani utáni telet könnyebben átvészeljük." 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.