3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ahogy telnek az évek, és egyik válság a másikat követi, hajlamosak vagyunk azon sopánkodni, hogy mennyivel rosszabb lett az életünk. De mennyire általános ez a benyomás? Tényleg mindenki úgy érzi, hogy rosszabbul él?

A Központi Statisztikai Hivatal évről évre felmérést végez, amelynek keretében arról kérdezi a lakosság egyes csoportjait, hogy milyennek látják saját helyzetüket: a legfrissebb elérhető eredményeket 2022-ben vették fel, és a 2021-es évben tapasztaltakról számolnak be.

Nézzük azt, hogy hogyan alakult az elégedettség témaköre – egy 1-től 10-ig terjedő skálán hány pontot adtak a társadalmi csoportok azon kérdésre válaszolva, hogy „összességében mennyire elégedett ön mostanában az életével?”

Borús helyzetben. Fotó: Depositphotos
Borús helyzetben. Fotó: Depositphotos

A 2021-es évben a legelégedettebbnek a KSH felmérésében szereplő legfiatalabb 16-24 éves korosztály vallotta magát 7,5 ponttal, míg a legborúsabban a 75 év feletti nyugdíjasok látták saját helyzetüket.

Ahogy az grafikonunkon is látszik, a két korosztályi véglet esetében csak minimális javulás történt a nyolc vizsgált évben az általános elégedettség tekintetében. Ha azonban már arra vagyunk kíváncsiak, hogy ugyanezen korcsoportok hogyan értékelik saját jövedelmi helyzetüket, a kép némileg érdekesebben alakul, hiszen az látszik, hogy 2014 és 2021 között pont a legelégedettebb és a legelégedetlenebb korcsoportok anyagi helyzete nem javult érdemben.

Ez a fiatalabbak körében nem akkora probléma, hiszen a szintén ide tartozó 18 éven aluliak szinte mindegyike, sőt még a fiatal felnőttek jelentős része is szüleivel él. Az azonban, hogy a 75 éven felüliek anyagi helyzete gyakorlatilag egyáltalán nem javult az évek folyamán, azt jelenti, hogy a legidősebbek jelentős része még mindig kiszolgáltatott pénzügyi helyzetben van.

Alacsonyabb jövedelem, boldogtalanabb ember?

A korosztályok esetében tehát megvan a válasz arra, hogy kik a legelégedettebbek, de mi a helyzet a jövedelmi ötödök esetében? A 2021-es évben a KSH adatai alapján az egy főre jutó éves jövedelem a következőképpen alakult az egyes kvintilisekben:

Az egyes jövedelmi csoportokba tartozók az elégedettség tekintetében nem meglepő módon nyilatkoztak, ugyanis a fizetés mérete és az elégedettség közt egyenes arányosság látható. Ahogy a hivatal adatai is mutatják, minél fentebbi kategóriába tartozott valaki, annál derűsebben látta saját helyzetét, a legfelső kvintilisbe tartozók 7,3 pontra értékelték saját elégedettségüket, míg a legalacsonyabb kvintilisben 6,2 pontot jelöltek meg.

A pénz nem boldogít? Úgy tűnik, hogy de

Az nyilvánvaló, hogy az elégedettségi mutató nem csupán a pénzről szól, hiszen a KSH két évente más faktorokat, így például a jelenlegi munkahelyükről és az otthon minőségéről is kérdezi a magyarokat. Ráadásul 2022-es, azaz a háború évére vonatkozó számokat idén novemberig biztosan nem fogunk látni, így azt nem lehet tudni, hogy ennek a világválságnak milyen hatása volt és van a hazai elégedettségi ráta alakulására.

Mindezek ellenére az azonban így is látható, hogy az elmúlt években a kormányzati hangulatjavítónak szánt intézkedések ellenére is borúlátóak és anyagilag kiszolgáltatottak maradtak a nyugdíjasok, a szegényebb réteg pedig összességében sem optimista.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!