3p

A bevándorlás ösztönzése helyett a biztonsági és a gazdasági helyzet javítására van szükség a migráció forrásországaiban, amiből Magyarország kiveszi a részét - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nyílt vitáján kiemelte, hogy Európa súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, fegyveres konfliktus dúl a kontinensen és annak közvetlen szomszédságában is, a Közel-Keleten.

Kitért a tömeges illegális bevándorlási áradatra is, amellyel szemben szavai szerint Magyarország nem csupán magát, hanem az Európai Unió külső határait is védi a jelenlegi legforgalmasabb útvonalon. Azt is aláhúzta, hogy a hatóságok keményen küzdenek az egyre erőszakosabb migráns- és embercsempész-bandákkal szemben, amelyek tagjai több esetben attól sem riadtak vissza, hogy rálőjenek a rendőrökre.

Úgy vélekedett, hogy az EU politikája ösztönzőleg hat a migrációra, táplálja az embercsempészek üzleti modelljét. Ennek kapcsán pedig sérelmezte, hogy egyesek a határok védelmét nem biztonsági, hanem emberi jogi ügynek tekintik. Ezzel szemben a magyar kormány a szigorú határvédelem oldalán áll, és egyértelműen kimondja, hogy a határok megsértése bűncselekmény, ami ekként is kezelni - hangoztatta.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a migráció bátorítása helyett a kiváltó okokat kellene megszüntetni, így elsősorban a biztonsági problémákat, a terrorfenyegetettséget, a szegénységet kellene felszámolnia a nemzetközi közösségnek. Kijelentette, hogy a terrorizmus és a migráció egyfajta "ördögi kört" alkot, mert előbbi egyszerre kiváltó oka és következménye utóbbinak, ugyanis a bevándorlók tömegében merénylők bújhatnak meg, ez is hozzájárult a terrorveszély megerősödéséhez Európában. Illetve a migráció számlájára írta azt is, hogy egyes nyugati államokban "párhuzamos társadalmak alakultak ki, no-go zónák jöttek létre, felütötte a fejét a modernkori antiszemitizmus, bandaháborúknak törtek ki".

"Mi, magyarok abszolút érdekeltek vagyunk a terrorizmus elleni harc sikerében, és részt veszünk ezen nemzetközi erőfeszítésekben" - mondta. A miniszter kifejtette, hogy az Európába irányuló illegális bevándorlás egyik első számú forrása Afrika, és azon belül is az instabil Száhel-övezet, ezért Magyarország kétszáz katonát vezényel Csádba a helyi kormánnyal együttműködve a hadsereg támogatása, s ezáltal az újabb migrációs hullámok megelőzése érdekében.

Ezután érintette a térség gazdasági fejlesztésének fontosságát is, rámutatva, hogy a népességrobbanás kezeléséhez különösen nagy szükség van beruházásokra, munkateremtésre és technológiaexportra, és - mint tudatta - hazánk ebből is kiveszi a részét. Példaként hozta fel, hogy Magyarország 140 millió dollár értékben hajt végre fejlesztéseket Afrikában kötött segélyhitelek keretében, 30 millió dolláros értékben szociális fejlesztési programokat hajt végre, 18 országban támogatják a keresztény közösségek helyben maradását, illetve évi 1425 diákot fogadnak a magyar egyetemek ösztöndíjakkal.

Aláhúzta: a migráció a forrásországok számára előnytelen, a tranzit- és célországok számára veszélyes, annak megállításához erősíteni kell a harcot a terrorizmus ellen, és segíteni kell a gazdasági fejlődést. "Ahelyett, hogy útnak indulásra buzdítanák az embereket, megfelelő életkörülményeket kell teremteni helyben, és ebből Magyarország kész kivenni a részét" - összegzett.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!