<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy kormánypolitikus volt a legaktívabb felszólaló a Parlamentben az idén, de összesen tizenhárom fideszes meg sem szólalt. Az ellenzékiek közül ketten maradtak szótlanok. Érdekességek a 2022-es statisztikából.

Választással „kettévágott” év volt az idei a Tisztelt Házban, így külön kihívás volt összeállítani az idei év legtöbbet, leghosszabban, illetve legrövidebben felszólaló képviselőinek listáját, hiszen voltak a Parlamentből kieső „nagy dumások”, illetve bekerültek új képviselők is, akik már most több órányi beszédet mondtak el az ülésteremben.

Az egész évet tekintve mind a legtöbb alkalommal felszólaló, mind a legtöbb időt igénybe vevő képviselő Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, majd májustól a Belügyminisztériumnak a parlamenti államtitkára volt. Ő

összesen 210 alkalommal szólalt meg az üléseken, és ezek mindösszesen több mint fél napig, egész pontosan 14 óra 36 perc 2 másodpercig tartottak.

Az ezüstérmes egy ellenzéki honatya, Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője lett, aki

113-szor emelkedett szólásra, és ez 11 óra 8 perc, 40 másodpercet vett igénybe.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője állhat fel. Az ő

108 felszólalása mindösszesen 9 óra 52 perc 55 másodpercig tartott.

Az ellenzéki képviselők között mind a megszólalások számát, mind azok idejét tekintve számottevő a jobbikos Z. Kárpát Dániel is, aki 2022-ben összesen 98-szor szólalt fel, ezzel összesen 9 óra 42 perc 16 másodpercet használt fel az Országgyűlés idejéből.

Rétvári Bence államtitkárként idén a legtöbbet beszélt, de főleg interpellációkra, kérdésekre kellett felelnie. Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Rétvári Bence államtitkárként idén a legtöbbet beszélt, de főleg interpellációkra, kérdésekre kellett felelnie. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Viszonylag új képviselő a Parlamentben Koncz Zsófia, aki 2020 őszén, időközi választáson került a Parlamentbe, majd a májusi kormányalakítás során az azóta lemondott Palkovics László parlamenti államtitkára lett. Ő idén 104 alkalommal szólalt fel a Ház falai között, amelyek összesen 5 óra 33 perc 40 másodpercig tartottak. Az államtitkár asszony idén minden felszólalását a választások után mondta el, ugyanis interpellációk, azonnali kérdések megválaszolására ő az illetékes a minisztérium részéről. Ezzel a teljesítményével a felszólalások számát tekintve

Koncz Zsófia az új parlament második legaktívabb képviselője lett.

Apropó, új parlament! A frissen bekerült képviselők közül többen is „dumagépnek” bizonyultak. Novák Előd, aki a Mi Hazánk színeiben került vissza az Országgyűlésbe, május óta 57-szer szólalt fel, ezek mindösszesen 4 óra 50 perc 4 másodpercig tartottak. Tőle nem sokkal marad el az ideológiailag egész más vonalhoz tartozó, párbeszédes Jámbor András. Az ő 55 felszólalása 4 óra 43 perc 44 másodpercet vett igénybe.

Összesen 16 olyan képviselője van a május elején megalakult új Országgyűlésnek, akik még nem szólaltak fel a Házban. Közülük a független Hadházy Ákos hónapokig nem tette le a képviselői esküt, és nem is kíván aktívan részt venni a Parlament munkájában, azt vallja, ő nem akarja ezzel legitimálni a fideszes rendszert.

Hadházy Ákos nem akarja legitimálni a rendszert még felszólalásokkal sem. Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Hadházy Ákos nem akarja legitimálni a rendszert még felszólalásokkal sem. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A jobbikos Szabó Hajnalka a nyár végén mondott le a mandátumáról, így ő biztosan olyan képviselője lesz a ciklusnak, aki felszólalás nélkül zárja azt.

A KDNP-nek egyetlen olyan képviselője van, aki idén néma volt: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Vajon ki mondja el, mit gondol a közügyekről a kép bal oldalán ülő Semjén Zsolt? Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Vajon ki mondja el, mit gondol a közügyekről a kép bal oldalán ülő Semjén Zsolt? Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Rajtuk kívül még 13 olyan fideszes honatya van, aki nem érezte szükségét, hogy kinyilvánítsa álláspontját a Tisztelt Házban:

Bajkai István, Cseresnyés Péter, Demeter Zoltán, Erdős Norbert, Erős Gábor, Gyopáros Alpár, Horváth István, Kubatov Gábor, Potápi Árpád, Rogán Antal, Tiba István, Törő Gábor, illetve a házelnök, Kövér László.

(A parlamenti statisztikák a technikai megszólalásokat, így az ülésvezetést, a jegyzői bejelentést stb. nem sorolják az érdemi felszólalások közé. – A szerk.)

Az Országgyűlés májusi megalakulása óta két képviselő mondott le mandátumáról. Szabó Hajnalka mellett az ugyancsak jobbikos Végh Noémi is úgy döntött, nem parlamenti képviselőként dolgozik tovább. Neki májustól szeptemberig 2 felszólalása volt a patkóban, ezek összesen 6 perc 31 másodpercig tartottak.

A Fidesz pártigazgatóját nem a maszk zavarta a beszédben. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Fidesz pártigazgatóját nem a maszk zavarta a beszédben. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A kormánypártok között is feltűnnek új arcok, hiszen a választáson több helyen – fogalmazzunk finoman – elhasználódott fideszesek voltak a képviselők, akiket politikai kockázat lett volna újra elindítani. Gondoljunk például a Völner-botrányra, Boldog Istvánra, Simonka Györgyre, de a Balaton északi partjának korrupciógyanús ügyei miatt Fenyvesi Zoltán is kegyvesztetté vált. Íme, az új, illetve – mivel többen közülük korábbi ciklusokban voltak már tagjai az Országgyűlésnek – régi-új kormánypárti képviselők statisztikája:

 • Demeter András, a Fidesz listájáról bejutva friss honatyaként 1 alkalommal 2 perc 4 másodpercig beszélt.
 • Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára, aki Simonka György körzetében indult, két ciklust kihagyva lett újra képviselő, azóta azonban nem szólalt meg.
 • Erős Gábor Völner Pál korábbi körzetében lett országgyűlési képviselő, ám azóta nem szólalt meg a Ház falai között.
 • Földesi Gyula 2014 után ugyancsak két ciklust kihagyva lett újra honatya. Azóta 6-szor emelkedett szólásra, és ez mindösszesen 16 perc 28 másodpercig tartott.
 • Herczeg Zsolt tavasszal abban a körzetben győzött, ahol korábban Boldog István volt a térségi képviselő. Herczeg azóta 7 alkalommal összesen 35 perc 11 másodpercet beszélt a plenáris üléseken.
 • Illés Boglárka, aki három év után most távozott a Fidelitas elnöki székéből, friss képviselőként alaposan belehúzott: 40 felszólalását 2 óra 41 perc 30 másodpercen át hallgathatták képviselőtársai.
 • Kiss János szintén „friss hús” a Fidesz-frakcióban, Hubay György körzetében indult és nyerte meg, május óta pedig 4 alkalommal összesen 15 perc 47 másodpercig hallhattuk őt beszélni az Országgyűlésben.
 • Kovács Zsolt is új képviselő, aki a Fidesz listájáról bekerülve eddig 10 alkalommal szólalt fel, ami összesen 52 perc 21 másodpercig tartott.
 • Láng Zsolt, a korábbi II. kerületi polgármester is volt már parlamenti képviselő, most listáról visszakerülve május óta 4 felszólalása összesen 16 perc 40 másodpercig tartott.
 • Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára most először lett képviselő, Csenger-Zalán Zsoltot váltotta a körzetében megnyerve azt. Az államtitkárnak azóta a Házban 37 megszólalása volt mindösszesen 2 óra 13 perc 13 másodpercig.
 • Mészáros Lajos egy olyan friss fideszes, aki egy ellenzéki körzetben tudott győzni, Kálló Gergelyt utasította maga mögé, május óta pedig a Házban 7 alkalommal 39 perc 35 másodpercen keresztül beszélt.
 • Mihálffy Béla a KDNP egyetlen új képviselője (Navracsics Tibor a Fidesz színeiben győzött, a kisebbik kormánypárti frakcióba csak szeptemberben ült át), aki a fideszes B. Nagy László szegedi körzetében indult és győzött. A kereszténydemokrata honatya 10-szer kért szót a Parlamentben, ezek összesen 51 perc 46 másodpercig tartottak.
 • Nagy Bálint, aki most már az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, Manninger Jenő körzetét megnyerve lett friss honatya, azóta azonban csak 1 alkalommal volt egy 45 másodperces felszólalása, ami egy szóbeli kérdésre adott államtitkári válasz volt.
 • Navracsics Tibort nem kell bemutatni, igazi „nagykutya” visszatérő Fenyvesi Zoltán helyén. A volt brüsszeli biztos május óta 12 alkalommal 18 perc 28 másodpercig beszélt a Parlamentben.
 • Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója eddig a Miniszterelnökség államtitkáraként, most viszont már listáról bekerült képviselőként is felszólalhat a Parlamentben. Május óta 36 alkalommal 1 óra 42 perc 20 másodpercig volt hallható.
 • Pajtók Gábor Nyitrai Zsolt körzetét megnyerve lett képviselő (utóbbi most országos listáról került be az Országgyűlésbe), azóta 3 alkalommal összesen 26 perc 36 másodpercig beszélt a plenáris üléseken.
 • Szeberényi Gyula szintén újonc, Zombor Gábor korábbi körzetét megnyerve lett honatya. Május óta igen aktív, 20 felszólalása mindösszesen 1 óra 23 perc 23 másodpercig tartott.
 • Sztojka Attila országos listáról újonnan került a Tisztelt Házba, és 7 felszólalásával 28 perc 52 másodpercig foglalta le képviselőtársai figyelmét.
 • Varga Judit korábban államtitkárként, majd igazságügyi miniszterként többször is felszólalt már a Parlamentben, most azonban a Fidesz listájáról országgyűlési képviselőként is megteheti ezt. Május óta ezzel a lehetőséggel 14 alkalommal élt, ami összesen 1 óra 42 perc 10 másodpercig tartott.

Illés Boglárka eddig a Fidelitas elnöke volt, most pedig a legaktívabb parlamenti újonc. Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Illés Boglárka eddig a Fidelitas elnöke volt, most pedig a legaktívabb parlamenti újonc. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Egy kicsit térjünk ki az előző ciklusból az elmúlt évre átnyúló időszakra is, hiszen ebből is érdekes adatokat lehet kinyerni.

Az országgyűlési választás előtt az Országgyűlés összesen 4 ülésnapot tartott. A tavaszi rendes ülésszak furcsa mód egyetlen, háromnapos ülésből állt, illetve az ellenzék kezdeményezett egy rendkívüli ülést az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elítéléséről szóló határozati javaslat megvitatásár, ami a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen lett, holott a házelnök azt a rendes tavaszi ülésszak utolsó napjának estéjére hívta össze.

Ebben az időszakban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter 20, Rétvári Bence 13, illetve Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára 10 megszólalással volt a három legaktívabb felszólaló, aminek az az oka, hogy ők voltak kijelölve interpellációk, illetve azonnali kérdések megválaszolására. Gulyás 20 felszólalása 33 perc 3 másodpercig, Rétvári beszédei 53 perc 37 másodpercig, Tállai megszólalásai pedig 28 perc 49 másodpercig tartottak.

A felszólalások időtartamát tekintve a legbőbeszédűbb egy ellenzéki honatya volt: Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője 10 felszólalása összesen 55 perc 44 másodpercig tartott.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt többet beszélt, mint sok államtitkár. Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az LMP-s Keresztes László Lóránt többet beszélt, mint sok államtitkár. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Tőle nem sokkal maradt le az azóta a képviselőségtől búcsúzott független, korábbi jobbikos Varga-Damm Andrea, akinek 9 felszólalása 43 perc 25 másodpercet vett igénybe. Varga-Damm Andrea egyébként ezzel a 2022-es év legjobban teljesítő „kiesője” lett, felszólalásainak ideje és darabszáma alapján még az új Országgyűlésnek is a „középmezőnyében” végezne.