<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ma 15 órakor kezdődik Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szokásos Kormányinfója. A vendég pedig Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a 2024-es költségvetésről árulhat el újabb részleteket. Itt követheti a történéseket.

16:19

Vége a Kormányinfónak. Az mfor.hu sajnos nem kapott kérdezési lehetőséget, pedig kollágánk a helyszínen volt, talán majd a következő alkalommal.

16:18

Ukrajna köszönettel és hálával tartozik nekünk. Nem értjük, miért ellenségesek velünk - vélekedett Gulyás Gergely.

16:15

A nyugdíjak idén sem veszíthetnek az értékükből. A nyugdíjak összegét hozzá fogják igazítani az inflációhoz, ha ez szükséges. Nyugdíjprémium viszont aligha lesz - mondta a pénzügyminiszter.

16:10

Miért ilyen magas az infláció? Az elhibázott háborús szankciók: kiszolgáltatottak vagyunk energia-ügyben. Az élelmiszerek is a háború miatt drágák. Szlovákia az euró-zóna tagja, ezért ott alacsonyabb az infláció és nem mezőgazdasági ország. Nem érez felelősséget a magas infláció miatt, de mindent megtesz, hogy csökkenjen - mondta Varga Mihály.

16:04

Az év elején mindig magasabb a hiány. Kivételes kiadásaink voltak, például a Vodafone megvétele - magyarázta a pénzügyminiszter. A magyar költségvetés elkezdte csökkenti a hiányt, ezért az Európai Bizottság aggodalmait megalapozatlannak tartja. Strukturális problémát nem lát, de június végén mindig átnézik, hogy áll a költségvetés, és ennek alapján hozhatnak döntéseket. 

16:00

Magyarország minden segítséget megad az ukrán menekülteknek idén és jövőre is - ígérte meg Varga Mihály.

15:58

Több mint 2 ezer embercsempész van magyar börtönben. Brüsszel alig ad támogatást, pedig Európát is védjük. Akit elengedtek (700 ember), azoknak 3 napjuk van arra, hogy elhagyják az országot - mondta Gulyás Gergely.

15:57

Ez a kormány az adócsökkentés-kormánya, ezért csak csökkentés várható a különadók esetében is - magyarázta a pénzügyminiszter. Konkrét szám nem hangzik el.

15:55

Mi van a debreceni oltóanyaggyárral? Varga Mihály már látott róla fotókat. Gulyás Gergely szerint pedig már nem fontos oltóanyagot gyártani a koronavírus ellen.

15:52

Még nem tudni, hogy pontosan mennyi jut oktatásra és egészségügyi, még folyik a tervezés - árulta el Varga Mihály. De kedden már elmondja a pontos számokat.

15:50

Az átlagos kamatszint is csökkenhet, ez segítheti a vállalkozói és lakossági hitelelezést is - mondta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

15:47

Az árfolyam most kedvezően alakul, jövőre 385 forintos euróval kalkulálnak. A jegybankkal együtt pedig az infláció ellen is harcolnak, de az MNB-nek több eszköte van, mint a kormánynak - mondta Varga Mihály egy kérdésre.

15:45

A legfontosabb cél, hogy elkerüljük a recessziót, de sok a bizonytalanság. Ragaszkodunk ahhoz, hogy idén 1,5 százalékos lehet a gazdasági növekedés. Azzal kalkuláltunk mi is, hogy az első negyedév lesz a mélypont - fogalmazott a pénzügyminiszter.

15:44

Tanárbérekről jön a következő kérdés. Gulyás Gergely miniszter szerint ha az unió kegyeskedik ideadni a nekünk járó pénzt, az átlagbér 80 százalékát kapják. Ha nem, akkor az inflációt követő béremelés lesz.

15:42

Már kedden benyújtom a költségvetést a parlamentnek - mondta a pénzügyminiszter. Szerinte ez nem korai, mert ősszel sem lennének pontosabb adataik.

15:40

Kérdés az uniós forrásokról érkezik. Varga Mihály szerint nincs B-terv, azzal számolnak, hogy a járó pénzeket már idén is megkapják. A megszorítás szót pedig nem is ismerik

15:35

Nem merült fel az euró bevezetése - mondta Varga Mihály. Az ársapka kivezetése az infláció mértékétől függ. A költségvetési tartalékok mértéke pedig 255 milliárd forint.

Jöhetnek a kérdések

15:30

Átvette a szót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta: Magyarország a rezsicsökkentés megszüntetésére tett EB-javaslatot elutasítja. A kondicionalitási eljárásról pedig elmondta: lezárható bármikor, ez azonban a Magyarországnak járó költségvetési pénzeket csak kis részben érinti. A feltételeknek szerinte eleget tettek, az igazságszolgáltatási reformban megegyeztünk, ezért június-júliusban már küldhetjük a számlákat.

15:22

Az a célunk, hogy 2024-ben is védelmet tudjunk biztosítani a legfontosabb társadalmi csoportoknak: a fiataloknak, a családoknak és a nyugdíjasoknak - zárta Varga Mihály.

15:20

Jövőre 4 százalék körül növekedhet a magyar gazdaság. A költségvetési hiány pedig 2,9 százalék lehet, miközben az államdósság is mérsélklődhet 66,7 százalékra. Az inflációs cél pedig 6 százalék 2024-ben - mondta el a főbb számokat a pénzügyminiszter.

15:18

Jövőre is megmarad a Rezsivédelmi Alap, ennek alapja az extraprofit-adókból származó bevételek. 2024-ben megkezdik azonban a különadók kivezetését - mondta a miniszter.

15:15

Eddigi eredményeinket nem hagyjuk veszni. A 2024.es költségvetés egy védelmi költségvetés. Több forrás jut a honvédelmere, megmaradnak a családi adókedvezmények, megőrzik a nyugdíjak értékét és a rezsicsökkentést - jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter úgy számol, hogy az orosz-ukrán háború 2024-ben is tartani fog, a büdzsét is állították össze. A honvédelmi kiadások meghaladják majd a GDP 2 százalékát.

15:10

Kis csúszás után kezdődik a Kormányinfó.

15:00

Egyelőre még várni kell a Kormányinfóra, de az újságírók már készen állnak. 12 éves kor alatt nem ajánlott.

14:50

Hamarosan kezdődik a Kormányinfó.

Van miről beszélni

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tájékoztatót tart azután, hogy a Költségvetési Tanács véleményezte a 2024-es költségvetés tervezetét. Bőven látnak benne kockázatokat. Ezért lesz a Kormányinfó vendége Varga Mihály pénzügyminiszter, aki megpróbálja eloszlatni ezeket a félelmeket.