2018. december 19. 15:04
mfor.hu

Engedéllyel jöttek, tanulni, dolgozni és családot egyesíteni.

Sokkal több migráns érkezett az elmúlt nyolc évben családegyesítés, tanulás és munkavállalás miatt kiadott engedéllyel az OECD-országokba, mint ahányat áttelepítési program keretében fogadtak be, derül ki az OECD és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) közös tanulmányából, melyet szerdán tettek közzé.

Előtérben Hannah, a szíriai menekült, aki öt évnyi jordániai tartózkodás után ösztöndíjat nyert a Montpellier-i Paul Valéry Egyetemre. (Fotó: UNHCR) Előtérben Hannah, a szíriai menekült, aki öt évnyi jordániai tartózkodás után ösztöndíjat nyert a Montpellier-i Paul Valéry Egyetemre. (Fotó: UNHCR)

Szíriából, Afganisztánból, Irakból, Szomáliából és Eritreiából több mint 560 ezer migráns érkezett 2010 óta nem-humanitárius segítségnyújtással, míg ugyanezen idő alatt ugyanezen öt országból valamivel több mint 350 ezer menekültet fogadtak be az OECD-országok különféle áttelepítési programok keretében.

Ebben nincs benne az a tömeg, melynek az egyes államok menekültstátuszt vagy humanitárius engedélyeket biztosítottak menekültügyi eljárásokon keresztül. Ők 1,5 millióan érkeztek az OECD-tagállamokba az említett öt országból az elmúlt nyolc év során.

A kiállított nem-humanitárius engedélyek közt 86 százalékot tesz ki a családegyesítési engedély, 10-et a tanulmányok folytatása, és négyet a munkavállalás céljából kiadott papírok.

Stefano Scarpetta, az OECD foglalkoztatási, munkaügyi és szociális ügyekért felelős igazgatója szerint ezek a migránsok előtt álló alternatív utak fontosak, mert bár nem helyettesíthetik az áttelepítést, jól kiegészítik a humanitárius programokat, mert biztonságos és legális beutazást biztosítanak.

Volker Türk, az UNHCR védelmi főbiztoshelyettese pedig azt üdvözölte, hogy ezekkel az engedélyekkel megelőzhető, hogy a migránsok illegális bevándorlással próbálkozzanak életveszélyes útvonalakon, illetve valamelyest enyhíthetik a legnagyobb befogadó országokban a bevándorlók miatt kialakult feszültségeket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.