3p

A vagyonnyilatkozati rendszer reformját kezdeményezi az Integritás Hatóság, álláspontjuk szerint ugyanis a magyar rendszer nem működik, az ellenőrzés fragmentált, nem éri el a célját - mondta a hatóság elnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Bíró Ferenc a hatóság idei vagyonnyilatkozati eseti jelentésének megjelenése kapcsán azt mondta, jelentésükben tizenhat javaslatot tesznek, amelyek nyomán a rendszer érdemben változhat. Közölte, a hatóság alapvetően egy digitális platformra szeretné helyezni a rendszert, ami - ha a törvényi akarat megvan - 3-4 hónapon belül megvalósítható. A 2025. évi vagyonnyilatkozati ellenőrzési ciklust már lehetne egy digitális platformon végezni - tette hozzá.

Jelezte azt is, az ellenőrzéseket egy független szervnek kell végeznie. Arra, hogy ki végezze ezeket az ellenőrzéseket a hatóság nem tesz javaslatot, csak arra, hogy miként végezze.

Az Integritás Hatóság működéséről szóló törvény előírja, hogy a hatóságnak jelentést kell készítenie a vagyonnyilatkozati rendszerről - ismertette Bíró Ferenc, hozzátéve, hogy ajánlásaikhoz több ország rendszereit hasonlították össze a magyarral, és a jó gyakorlatokból vonták le a következtetéseket.

Meg akarják reformálni. Fotó: Depositphotos
Meg akarják reformálni. Fotó: Depositphotos
A vagyonnyilatkozatok célja az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelése. A vagyonnyilatkozati rendszerek hatékony működéséhez szükséges a megfelelő ellenőrzés és számonkérés, a konzekvens szankcionálás, az intézményi támogatás megléte ugyanúgy, mint a jogszabályi kiskapuk bezárása - olvasható a sajtóanyagban.

A legfontosabb ajánlások között szerepel:

  • az egységes elektronikus, automatizált bevallási rendszer, amely a vagyonnyilatkozatokat nyilvántartaná, kezelné és ellenőrizné
  • bizonyos időintervallum alatt, de maximum 4 évente a nyilatkozattételre kötelezetteket legalább egy alkalommal ellenőriznék
  • kiemelt kockázatú pozíciók esetében az ellenőrzést évente el kellene végezni.

A nemzetközi jó gyakorlat szerint a vagyonnyilatkozatokat egy független szervezetnek kell ellenőriznie. E szervezet számára biztosítani kell az ellenőrzések és vizsgálatok lefolytatásához szükséges jogköröket, valamint közvetlen hozzáférést kell adni az összes releváns adatbázishoz is. Jelenleg a hatóság ezekhez az adatbázisokhoz nem fér hozzá - írták.

A hatóság szerint az egységes vagyonnyilatkozatnak tartalmaznia kell a hazai és külföldi vagyonelemet és érdekeltséget, vagyis az összes jövedelmet, ingóságot, ingatlant, immateriális jószágot, ajándékot, befektetést, pénzügyi követelést, kötelezettséget, egyéb pozíciókat és érdekeltségeket. Utóbbiaknál azokat is, ahol nincs jövedelem - olvasható a sajtóanyagban.

"Önmagában a vagyonnyilatkozati rendszer nem egy varázspálca, de mindenképpen egy szükséges eszköz a korrupció elleni küzdelemben" - fogalmazott Bíró Ferenc.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!