2019. június 8. 07:19

De a kormány nem hajlandó csökkenteni az élelmiszerek áfáját.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatközlése szerint a nyugdíjasok fogyasztási kosara szerint számított infláció 3,8 százalék volt idén májusban, ezzel az első öt havi inflációjuk 3,4 százalékra emelkedett. Ez - figyelembe véve az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemelést - azt jelenti, hogy reálértéken sokat romlott a pozíciójuk az első félévben.

Szinte minden drágul Szinte minden drágul

Az okok között - mint azt rendre hangsúlyozzuk - elsősorban az élelmiszerárak elszállása áll. A KSH jelentése szerint a tavasz utolsó hónapjában az élelmiszerek átlagosan 5,6 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban. Az idényáras termékek - mint a burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 15,2 százalékkal drágultak, a sertéshús 8,8 a kenyér 7,1 százalékkal került többe a boltokban, a tojás, tej ára átlagosan 6 százalékkal emelkedett.

Nem lehet nem észrevenni, hogy ebben a termékkörben nagyon meglódult az infláció, és ez nem magyar specifikusság, a nemzetközi piacokon is hasonló ármozgást lehet tapasztalni. Tudna segíteni a helyzeten, ha a kormány napirendre venné az élelmiszerek áfájának csökkentését, de ehelyett a szálláshely-szolgáltatások adóját mérséklik. Mint ebben a cikkben bemutattuk, a kormány szerint az élelmiszereken keresztül nem jelenik meg hatékonyan az áfacsökkentés hatása, az árak egyes esetekben nemhogy csökkennének, hanem emelkednek. A különbözet a kereskedőknél marad.

Vagyis felesleges arra számítani, hogy e téren lép a kormány. Enyhülést a kínálat bővülése hozhatna, ez viszont időjárás- és piacfüggő. A jelek szerint egyelőre együtt kell élni azzal, hogy a szokásosnál vastagabb pénztárcával kell a kofákhoz mennünk bevásárláskor.

A nyugdíjasok természetesen nem maradnak kárpótlás nélkül, a jogszabályok megkötik a kormány kezét, gondoskodnia kell az idősekről, ha a járandóságuk reálértéke csökken. Így minden év novemberében kiegészítik a nyugdíjakat, ha erre szükség van. Erre lehet számítani idén is.

Eközben egy újabb kompenzációs igénnyel állt elő egy nyugdíjasokat képviselő szervezet. Az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület szerint mivel tavaly 4,9 százalékkal bővült a gazdaság, de az arra az évre jutó nyugdíjprémiumot csak 4,4 százalékos növekedés szerint állapították meg, a különbözetre igényt formálhatnak az idősek. Ez számításaik szerint 10 ezer forintot jelenthet.

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok