2018. március 23. 15:17
mfor.hu

Donald Trump amerikai elnök protekcionista lépései alapjaiban változtathatják meg a jelenlegi világkereskedelmet. Nagy kérdés persze, hogy milyen válaszlépések lesznek. Egy kiteljesedő kereskedelmi háború Magyarországot kedvezőtlenül érintheti.

Az Egyesült Államok büntetővámot vetett ki az amerikai acél- és alumíniumimportra, igaz ez alól több ország mentesül, emellett szintén büntetővámmal sújtaná az amerikai piacra érkező kínai termékeket. „A lépések pontos hatását egyelőre nehéz megbecsülni, annak mértéke ugyanis nagyban függ attól, hogy a többi ország milyen válaszlépéseket tesz. Mindenesetre Trump lépései alapvető változást hozhatnak a világkereskedelemben” - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Nem meglepetés

Trump lépései egyébként nem váratlanok, egyfelől utalt azok bevezetésére a választási kampánya során. Másrészt az utóbbi időszakban az Egyesült Államokban és más országokban is volt példa arra, hogy a helyi deviza gyengítésével próbáltak versenyelőnyt szerezni az országok, ám ez nem hozott eredményt. A következő lépésként jönnek a protekcionista intézkedések, amelyek vámok bevezetését jelentik. Így tett most Trump is és emiatt világszerte felerősödhet a protekcionista irány.Túlfutott a szabadkereskedelem

Több ország törekedhet arra, hogy ne globális megállapodások révén szabályozza a kétoldalú kereskedelmet, hanem külön-külön megkötött egyezségekre alapozza a gazdasági kapcsolatait. Ebbe az irányba mutat az is, hogy az amerikai acél- és alumíniumimportra vonatkozó vámok aló több ország mentességet kapott. A protekcionizmus felé való elmozdulás pedig egyfajta válasz lehet arra, hogy túlzottan felfutott a szabadkereskedelem. Ennek vannak hátrányai is, például az, hogy Kína elárasztotta az olcsó termékeivel a világpiacot.

Inflációs és jóléti hatás

A protekcionista intézkedéseknek inflációs hatása is van az adott gazdaságban, ami az érintett kormány számára azért kedvező, mert így elértéktelenítheti a felhalmozódó államadósságot. Kedvezőek az adott országra nézve azért is, mert ezek a lépések munkahelyeket teremtenek. Ugyanakkor a protekcionista lépések zárkózottabbá teszik az adott gazdaságot, hosszabb távon pedig a jólétre is kedvezőtlen hatással vannak: drágábban, esetlegesen rosszabb termékekhez jut csak hozzá az ottani lakosság.

Komolyan betehetnek Trump védővámjai az EU-USA kereskedelemnek. (fotó: MTI) Komolyan betehetnek Trump védővámjai az EU-USA kereskedelemnek. (fotó: MTI)

Trump lépéseinek pontos hatását nehéz egyelőre megbecsülni, de az biztos, ha egy globális kereskedelmi háborúba következik, akkor az az exportorientált magyar gazdaságra nézve negatív hatással lehet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.