2019. április 9. 18:28

Míg 2018-ban még csak 109, addig mostmár 119 foglalkozási körben lehet engedély nélkül harmadik országból érkező állampolgárt alkalmazni Magyarországon.

Miközben a kormány minden eszközzel harcol a gazdasági bevándorlók és a tömeges migráció ellen, a hazai munkaerőhiány már olyan komoly nehézségeket okoz, hogy külön programot indítottak néhány évvel ezelőtt az ukrán vendégmunkások hiányszakmában történő foglalkoztatása érdekében. Noha a témával kapcsolatban főként az építőipar és a vendéglátás van a központban, mint kiemelten érintett terület, valójában ennél sokkal hosszabb az a lista, ahol engedély nélkül megengedik a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatását.

A külföldi munkaerő rohama a különféle híradások mellett - melyek központjában a problémás magatartásuk áll - a statisztikákban is visszatükröződik. Mint arról elsőként beszámoltunk, tavaly másfélszer többen kértek munkavállalási céllal tartózkodási engedélyt, ráadásul az idei évben a kormány is tágabbra nyitotta a kapukat előttük. A pénzügyminiszter Hivatalos Értesítőben megjelent közleményében idén egyidőben 57 ezer főben határozta meg a munkavállalási engedéllyel foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok számát. A munkaerőhiány okozta probléma súlyosbodására egy újabb pénzügyminiszteri közleményből is következtethetünk.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Még március végén jelent meg ugyanis a Magyar Közlönyben Varga Mihály közleménye azon foglalkozásokról, ahol a harmadik országbeli állampolgárok engedély nélküli foglalkoztathatók.

A lista egy évvel ezelőtt 109 foglalkozást tartalmazott, ma már 128-at,

a növekedés úgy jött össze, hogy a tárca döntése értelmében 3 foglalkozás ki is került a listából, így a jövőben külföldi munkavállaló csak engedéllyel foglalkoztatható ügyfélszolgálati központ tájékoztatója, valamint egyéb ügyfélkapcsolati foglalkozásban.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Új foglalkozásként viszont több munkakört is beemelt a kormány, így mostantól engedély nélkül lehet harmadik országbeli állampolgárt alkalmazni többek között

  • fizioterápiás asszisztensként,
  • stewardessként,
  • szemétgyűjtőként, utcaseprőként,
  • árufeltöltőként,
  • sertés-, szarvasmarha-, ló-, juh- vagy baromfitenyésztőként.

Az, hogy az utcaseprő és a szemétgyűjtő is bekerült a listába, akár a közfoglalkoztatási programok szűkítésével is összefüggésben lehet. A kormány ugyanis a munkaerőhiány mérséklése érdekében elkezdte visszafogni a közfoglalkoztatási programokat, ahol a munkanélküliek zömében szaktudást nem igénylő munkaköröket láttak el, egyebek mellett a települések tisztaságáért is felelhettek. A programok visszafogása miatt az önkormányzatok most már több esetben is arra panaszkodnak, hogy ezeket a feladatokat nincs ki ellássa: egyrészt a hadra fogható munkaerőt elszipkázza a versenyszféra, másrészt pedig nem vehetnek fel annyi közmunkást, mint korábban. Ennek fényében pedig még érthető is, miért teszi lehetővé a kormány ukránok vagy szerbek utcaseprőként való foglalkoztatását engedély nélkül. Persze, szaktudást nem igénylő munkakörről van szó, így talán az még meglepőbb, hogy eddig miért volt engedélyköteles ez a munkakör.