Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Míg 2018-ban még csak 109, addig mostmár 119 foglalkozási körben lehet engedély nélkül harmadik országból érkező állampolgárt alkalmazni Magyarországon.

Miközben a kormány minden eszközzel harcol a gazdasági bevándorlók és a tömeges migráció ellen, a hazai munkaerőhiány már olyan komoly nehézségeket okoz, hogy külön programot indítottak néhány évvel ezelőtt az ukrán vendégmunkások hiányszakmában történő foglalkoztatása érdekében. Noha a témával kapcsolatban főként az építőipar és a vendéglátás van a központban, mint kiemelten érintett terület, valójában ennél sokkal hosszabb az a lista, ahol engedély nélkül megengedik a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatását.

A külföldi munkaerő rohama a különféle híradások mellett - melyek központjában a problémás magatartásuk áll - a statisztikákban is visszatükröződik. Mint arról elsőként beszámoltunk, tavaly másfélszer többen kértek munkavállalási céllal tartózkodási engedélyt, ráadásul az idei évben a kormány is tágabbra nyitotta a kapukat előttük. A pénzügyminiszter Hivatalos Értesítőben megjelent közleményében idén egyidőben 57 ezer főben határozta meg a munkavállalási engedéllyel foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok számát. A munkaerőhiány okozta probléma súlyosbodására egy újabb pénzügyminiszteri közleményből is következtethetünk.

Fotó: MTIFotó: MTI

Még március végén jelent meg ugyanis a Magyar Közlönyben Varga Mihály közleménye azon foglalkozásokról, ahol a harmadik országbeli állampolgárok engedély nélküli foglalkoztathatók.

A lista egy évvel ezelőtt 109 foglalkozást tartalmazott, ma már 128-at,

a növekedés úgy jött össze, hogy a tárca döntése értelmében 3 foglalkozás ki is került a listából, így a jövőben külföldi munkavállaló csak engedéllyel foglalkoztatható ügyfélszolgálati központ tájékoztatója, valamint egyéb ügyfélkapcsolati foglalkozásban.

Új foglalkozásként viszont több munkakört is beemelt a kormány, így mostantól engedély nélkül lehet harmadik országbeli állampolgárt alkalmazni többek között

  • fizioterápiás asszisztensként,
  • stewardessként,
  • szemétgyűjtőként, utcaseprőként,
  • árufeltöltőként,
  • sertés-, szarvasmarha-, ló-, juh- vagy baromfitenyésztőként.

Az, hogy az utcaseprő és a szemétgyűjtő is bekerült a listába, akár a közfoglalkoztatási programok szűkítésével is összefüggésben lehet. A kormány ugyanis a munkaerőhiány mérséklése érdekében elkezdte visszafogni a közfoglalkoztatási programokat, ahol a munkanélküliek zömében szaktudást nem igénylő munkaköröket láttak el, egyebek mellett a települések tisztaságáért is felelhettek. A programok visszafogása miatt az önkormányzatok most már több esetben is arra panaszkodnak, hogy ezeket a feladatokat nincs ki ellássa: egyrészt a hadra fogható munkaerőt elszipkázza a versenyszféra, másrészt pedig nem vehetnek fel annyi közmunkást, mint korábban. Ennek fényében pedig még érthető is, miért teszi lehetővé a kormány ukránok vagy szerbek utcaseprőként való foglalkoztatását engedély nélkül. Persze, szaktudást nem igénylő munkakörről van szó, így talán az még meglepőbb, hogy eddig miért volt engedélyköteles ez a munkakör.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.