<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az Egyesült Államok lassan 50 éve készít jelentést az emberi jogok helyzetéről ENSZ országaiban. A legfrissebb, 2022-es állapotokat vizsgáló elemzés március 20-án jött ki, és nem fest rózsás képet Magyarországról.

A jelentés, amit a Telex szúrt ki, az emberi jogokkal kapcsolatos jelentős problémák közül a következőket találta megalapozottnak:

  • az igazságszolgáltatás függetlenségének befolyásolására vagy csorbítására irányuló intézkedések;
  • a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának súlyos korlátozása, beleértve a cenzúrát és a közszolgálati médiaszolgáltató tartalmi korlátozását;
  • a civil szervezetek politikai megfélemlítése és jogi úton való korlátozása,
  • az NGO-k migrációval kapcsolatos tevékenységének büntetőjogi és pénzügyi szankcionálása;
  • a menedékkérők visszaküldésének veszélye;
  • az állami hatalom felhasználása egyes gazdasági szereplők kiváltságainak biztosítására;
  • a romákat, leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális személyeket célzó szélsőségesek által elkövetett erőszakos fenyegetések és zaklatások.

Az elemzés úgy látja, hogy bár a magyar kormány tett néhány lépést az emberi jogi visszaélések kivizsgálására, az elkövetők beazonosítására, felelősségre vonására és megbüntetésére, a magas szintű, politikai szálakkal is bíró korrupció elleni fellépés csupán részleges volt.

Az éves jelentéseket Egyesült Államok Külügyminisztériumának munkatársai Washingtonban és a külföldi képviseleteken több ezer órányi munkával állítják össze, bennük feldolgozva az USA nagykövetségeitől és konzulátusaitól, külföldi kormánytisztviselőktől, nem kormányzati és nemzetközi szervezetektől, jogászoktól és jogi szakértőktől, újságíróktól, akadémikusoktól, emberi jogi aktivistáktól, munkajogi aktivistáktól és különféle közzétett jelentésekből származó hiteles információkat.