2019. augusztus 13. 10:52

Megjelent a friss vagyonnyilatkozata, amelyben már nem szerepel ez a tétel.

Felkerült a netre az új igazságügyi miniszter, Varga Judit vagyonnyilatkozata, amelyből kiderül, hogy már nem részesül havi 300 ezer forint juttatásban hivatali lakáshasználat címén. Legutóbbi vagyonnyilatkozatában - amit még a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkáraként adott le idén januárban - még szerepelt ez az összeg, amire 2018. októberétől volt jogosult.

Varga Judit (fotó: Kovács Tamás/MTI) Varga Judit (fotó: Kovács Tamás/MTI)

Általában azok a vezető kormányzati tisztségviselők, politikusok részesülnek ilyen juttatásban, akik nem rendelkeznek budapesti ingatlannal. A g7 portál írta meg idén nyáron, a vagyonnyilatkozatok átböngészése alapján, hogy Varga Judit  úgy veszi fel a havi 300 ezer forintot lakhatásra, hogy közben a családjának a tulajdonában van egy budapesti ingatlan, amelyet az Airbnb-n keresztül adnak ki, tehát ebből jövedelme - a nyilatkozata szerint "körülbelül évi 4 millió forint - is származik.

A portál cikke szerint az összeférhetetlenség árnyéka vetül a juttatásra, mert bár a budapesti ingatlan nem Varga Judit, hanem a férje, Magyar Péter nevén van (Varga balatonhenyei ingatlant birtokol), de a jogszabályok szerint a lakátulajdonlásnál az állami vezető házastársának lakásviszonyait is figyelembe kell venni.

Utóbb kiderült, hogy a lakhatási támogatást már nem kapja a politikus asszony. A férje, Magyar Péter, mind a Diákhitel Központ nemrég kinevezett vezérigazgatója közölte az mfor-nak adott interjúban, hogy felesége már nem veszi igénybe a támogatást (a beszélgetés végén találják meg az erre vonatkozó részt). Magyar Péter szerint a megítélt támogatás sem jogi, sem etikai problémát nem vet fel.

Kérdésünkre így felelt: "Ezzel kapcsolatban azt tudom megismételni, amit a feleségem a parlamenti meghallgatásán már elmondott. A megítélt támogatás sem jogi, sem etikai problémát nem vet fel. A témában megjelent lejárató cikkekben szereplő állításokkal szemben, a Brüsszelből való hazaköltözésünkből anyagilag a családunk nem profitált. Az állami vezetőknek járó juttatásokról szóló jogszabály egyértelműen fogalmaz: a lakáshasználati jogosultságról az állami vezető és házastársa lakásviszonyait figyelembe véve kell dönteni. Amikor a feleségem tavaly májusban a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára lett, az illetékesek minden körülményt megvizsgáltak és jogszerűen járt neki a lakhatási támogatás. Minden körülmény nyilvános volt ezzel kapcsolatban, a feleségem vagyonnyilatkozatában szerepel mind az én egylégterű 46 négyzetméteres lakásom, mind az abból származó Airbnb-bevétel. Egy 46 négyzetméteres, egyterű lakás nyilvánvalóan nem alkalmas egy ötfős családnak, a kapott lakhatási támogatás önmagában pedig nem fedezi a gyermekeink iskolájához közeli lakásunk bérleti díját, azt a támogatásból és az Airbnb-ből származó bevételünkből teremtettük elő.  A feleségem azért választotta a lakhatási támogatást, ahelyett, hogy szolgálati lakásba költözött volna, mert a felajánlott ingatlanok lakhatóvá tétele több tízmillió forintos állami kiadással járt volna. Fontos továbbá, hogy a megítélt lakhatási támogatás az államtitkári megbízatásához kapcsolódott és a feleségem a miniszteri kinevezését követően nem igényelt ilyen támogatást, így 2019. július 12. óta lakhatási támogatásban nem részesül. Egy magyar jogásznak Deák Ferenc székében ülni a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is. A célunk, hogy a feleségem minden tekintetben erre a munkájára tudjon koncentrálni és ne kelljen mesterségesen generált, a tényeket tudatosan elferdítő, személyeskedő támadásokkal foglalkoznia."

A legújabb vagyonnyilatkozatban ennek megfelelően már nem szerepel ez az összeg. Összevetve a januárival, más változásokat is észrevettünk. Így például idén megszerezték a jogerős használatbavételi engedélyt a 195 négyzetméteres balatonhenyei családi házra. Az igazságügyi miniszter továbbá már nem résztulajdonos a miskolci Philidor Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben, amely családi vállalkozásban korábban 50 százalékos részesedése volt. A mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó, devizában meglévő pénzintézeti számlakövetelése fél év alatt 2700 euróról 5000 euróra (855 900 forintról 1 625 000 forintra) emelkedett. A pénzintézettel szembeni, férjével közös tartozásuk apadt, az év elején kimutatott 10 millió forintról 9 412 910 forintra. Egyebekben nem változott a vagyoni helyzete.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.