<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Video üzenetben számolt be Kásler Miklós a júliusi egészségügyi beruházásokról. A tüntető egészségügyiek követelésére nem válaszolt.

Az utóbbi egy hónapban 13 milliárd forint értékben adtak át egészségügyi beruházásokat; ezek a kormány törekvéseit és az ellátórendszer soha nem tapasztalt fejlesztésének kézzel fogható eredményeit mutatják - mondta az emberi erőforrások minisztere a közösségi oldalán vasárnap közzétett videóban.

Kásler Miklós az új pécsi stadionért is felelős (fotó: MTI)Kásler Miklós az új pécsi stadionért is felelős (fotó: MTI)

Ahogyan laptársunk, a privatbankar.hu szombaton beszámolt róla, több ezer szakápoló és más egészségügyi dolgozó tüntetett a Hősök terén amiatt, hogy szerintük a kormány cserben hagyta őket, nem akarja megemelni a bérüket és javítani munkakörülményeiket. A demonstráción a miniszter lemondását is követelték, de ő a videóban nem reagált erre.

Arról viszont beszélt a miniszter, hogy Magyarországon is fel kell készülni a negyedik hullámra, s mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél többen megkapják az oltásukat. A beoltatlanokat személyesen fogják megkeresni az orvosaik, és megpróbálják megérteni velük, hogy a saját érdekük érdekében adassák be a vakcinát, mert ez az egyetlen igazán hatékony védekezési forma. Kásler Miklós az interjúban értetlenségét fejezte ki, hogy több százezer ember miért nem veszi fel még mindig az oltást.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Angliában öt hét alatt megötszöröződött a fetőzöttek száma, Hollandiában pedig az utolsó 10 napban emelkedett meredeken a koronavírust elkapók tábora: ott egységnyi lakosra már ugyanannyi fertőzött jut, mint Angliában. Izraelben is aggasztó a helyzet, pedig a lakosság 80 százaléka kétszeresen átoltott Pfizer-vakcinával. Mindebből azt a tanulságot vonta le a miniszter, hogy nálunk is előre kell sorolni a harmadik oltást és el kell indítani a vakcinázás újabb körét.

(Korábbi bejelentés szerint augusztus elsejétől indul Magyarországon a harmadik oltási kör. Szakértők azt tanácsolják, hogy a második dózis felvétele után legalább négy hónap elteltével történjen meg a harmadik oltás beadatása.)

Kásler szerint szakmai grémiumok azokat az oltásokat preferálják harmadikként, amelyek különböznek az első kettőtől (vagyis két Szputnyik után például egy Pfizer alakíthat ki kellő védettséget - a szerk.).

A miniszter badarságnak nevezte azokat a politikai nyilatkozatokat (a Mi Hazánk Mozgalom részéről), amelyek szerint a gyermekekre nézve veszélyes lenne az oltás. Szerinte "ilyen utalás nincs a szakmai irodalomban".

Kérdésre válaszolva kitért az egyes vakcinák hatékonysági vizsgálatára. Mint mondta, a február 15. és június 10. közötti időszakban (amikor 3,5 millió embert oltottak be) a statisztikai vizsgálatok arra jutottak, hogy az oltásoknak betudhatóan a lehetséges fertőzéseket 80 százalékában sikerült megelőzni. Az egyes vakcinákat vizsgálva a Pfizerrel oltottak 84 százalékánák mutatták ki ezt az eredményt, a Moderna esetében 88 százalékban, az AstraZeneca esetében 73 százalékról lehet beszélni, a kínai Sinopharm indexe 73 százalék, végül az orosz Szputnyiké 88 százalék. Vagyis a miniszter szerint nem igaz, hogy a keleti vakcinák alkalmatlanok.

Hozzátette, hogy ugyanezen számítás szerint a lehetséges halálozások 90 százalékát sikerült megelőzni az oltásokkal, az esetek majdnem felében a keleti vakcinákkal sikerült elérni ezt az eredményt. Eközben "Nyugatról nem érkezett elegendő vakcina".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.