<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szerda késő estétől november elseje kora délutánig tart a szigorítás.

November elseje kora délutánig visszaállították a határellenőrzést az olaszországi határbelépőknél a G20-csoport szombaton kezdődő állam és kormányfőinek találkozója miatt, amelyre többek között Joe Biden amerikai elnököt is várják, valamint tüntetőket Európa több országából - közölte a római belügyi tárca szerdán.

Az ellenőrzés szerda este tíz órától lépett életbe, és minden határbelépőre érvényes, közöttük a kikötőkre és a repülőterekre. A schengeni övezetben érvényes mozgásszabadságot Olaszország november elseje délután egy óráig felfüggesztette.  

A belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy bevált gyakorlatról van szó kiemelt biztonsági intézkedéseket követelő események idején. Az ellenőrzés ideiglenes visszaállításáról Róma értesítette a schengeni tagállamok belügyminisztereit, valamint az Európai Bizottságot.

Gyalogosok Milánóban. (Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni)Gyalogosok Milánóban. (Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni)

A világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságát képviselő állam és az Európai Unió vezetőinek értekezletét szombaton és vasárnap tartják, ami a G20-csoport soros olasz elnöksége utolsó találkozója lesz. Számos vendég már korábban megérkezik, közöttük Joe Biden amerikai elnök, akit pénteken Ferenc pápa fogad a Vatikánban. Rómába várják többek között Ursula von der Leyent az Európai Bizottság vezetőjét, Emmanuel Macron francia elnököt, Angela Merkel leköszönő német kancellárt.  

A G20-csúcs három fő témája a nemzetközi járványhelyzet, a klímaváltozás és a gazdasági fenntarthatóság lesz. A találkozó helyszíneként az olasz főváros EUR-nak nevezett negyedét választották, ahol az állam és kormányfők a Massimiliano Fuksas építész tervezte, felhő alakú kongresszusi központban tanácskoznak. A kerületben tíz négyzetkilométeres területet zárnak le biztonsági gyűrűvel, de Róma belvárosában is rendkívüli korlátozásokat vezetnek be, például a Vatikánnál, a Forum Romanumnál és a Colosseumnál, valamint a központi vásárlóutcákban, amelyeket a politikusok és feleségeik szintén fel akarnak keresni.  

A belügyminisztérium bejelentése szerint kiemelt biztonsági készültséget rendeltek el a hétvégére meghirdetett tüntetések miatt is. Lamberto Giannini országos rendőrparancsnok közölte, hogy folyamatos megfigyelés alatt tartják az internetes közösségi oldalakat, ahol többek között az oltás- és védettségi igazolás ellenes csoportok szervezkednek. Szombat délután több kormányellenes megmozdulás lesz, de utcára vonulnak a szakszervezetek és az éghajlatváltozás hatásai ellen tüntető fiatalok is. Titkosszolgálati jelentések arra figyelmeztettek, hogy Európa különböző részeiből a szélsőséges Black Bloc-tagjai is csatlakozni igyekeznek a demonstrációkhoz.

Pénteken jár le a trieszti kikötőben tiltakozóknak a Mario Draghi vezette római kormányhoz intézett ultimátuma is. Azt követelik, hogy a miniszterelnök vonja vissza az október 15-én bevezetett védettségi kötelezettséget. Ellenkező esetben általános sztrájkot és tömegtüntetést akarnak elindítani. A trieszti kikötőmunkások egy része és a hozzájuk csatlakozott csoportok október közepe óta demonstrálnak. Október 18-án a rendőrség feloszlatta a tömeget, amely majdnem azonnal újraszerveződött.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.