6p

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma alá tartozó agrár-külgazdasági szolgálat az elmúlt két évben több fontos fogyasztói szokást azonosított a Frankfurt Future Institute segítségével – ismerteti megállapításukat a Fruitweb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A német piacot nem árt ismerni, hiszen mind export, mind import szempontból meghatározók, ugyanakkor mintául szolgálnak több európai ország számára. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma alá tartozó agrár-külgazdasági szolgálat (FAS, Foreign Agriculture Service) elemzése szerint Németország alapvetően továbbra is árérzékeny piacnak tekinthető, de egyre nő azon vásárlók száma, akik szívesen fizetnek többet a jobb minőségért vagy a termék mögött álló politikai vagy életstílus-filozófiáért. Ilyenek például az etnikai vagy vallási, netán egészségügyi megfontolásból eltérő élelmiszerek, a fair trade, illetve a mentes termékek. Ezek a vásárlók elsősorban nyomon követhetőséget és a termelés módjáról adott információkat igényelnek a magasabb árért cserébe. 

Nemcsak szállítanak, receptekkel is ellátják a vásárlókat. Fotó: Depositphotos
Nemcsak szállítanak, receptekkel is ellátják a vásárlókat. Fotó: Depositphotos

A fogyasztók egyre jobban utánanéznek az élelmiszeripari termelési módszereknek, és jobban megnézik a fenntarthatósággal kapcsolatos tényezőket is, például azt, hogy honnan származik az áru, és milyen minőségű. Ennek következménye, hogy a bevásárlólisták (és az éttermek menüsorai) egyre bonyolultabbak, a német HoReCa-szektor és a kiskereskedelem egyre jobban eltolódik a fenntarthatóság, a lokális előállítású termékek felé, és egyre jobban kihasználja az e-food jelentette kényelmet, illetve ami a legfontosabb: egyre több zöldséget forgalmaz.

A zöld a menő, avagy mit takar a Glamour Green?

Felmérések szerint a németek 74 százaléka aggódik a környezetszennyezés, 69 százalékuk pedig a klímaváltozás miatt. A német vásárlók több mint kétharmada várja el a vállalatoktól, hogy környezettudatosan működjenek, használjanak környezetbarát alapanyagokat. Szintén terjed a millenniumi generáció fiatal tagjai között a „zöld a menő” felfogás, őket a szakzsargonban „Glamour Green” csoportnak nevezik. Nemcsak az élelmiszeripartól várják ezt el, olyan ruhákat hordanak, amelyek az efféle előállítást tanúsítják. Főleg a tudatos életstílust a luxussal kombináló termékeket vásárolnak.

Az értékesítés legyen sokcsatornás!

Azok a boltok a népszerűek, ahol gyakorlatilag minden értékesítési csatorna él. Azaz létezik valódi üzlethelyiség, tehát be lehet sétálni a boltba is, de szükség esetén online, futár- vagy csomagküldő szolgálat útján kiszállítás is kérhető. Ez az úgynevezett „phygital”, fizikai és digitális egyszerre, vagyis hibrid értékesítés. A GfK kutatásai alapján a koronavírus-járvány alatt a németek 83 százaléka megváltoztatta vásárlási szokásait, az e-kereskedelem pedig 56 százalékos növekedést könyvelhetett el. Ugyanez a bővülés a sokcsatornás boltok esetében 80 százalék feletti volt.

Csináld magad, azaz éljen a főzés!

A DIY (Do It Yourself) trend azt jelenti, hogy a vásárlók az ételt otthon készítik el, és közben főzni is taníthatják a gyerekeket. Ami a hagyományos főzéstől megkülönbözteti, az a félig előre elkészített élelmiszeralapanyag-csomagok. 

Németországban vannak olyan cégek, mint például a HelloFresh vagy az AmazonFresh, amelyek egyrészt ilyen csomagokat szállítanak, másrészt receptekkel is ellátják a vásárlókat. A legerősebb hajtóerő e trend mögött egyrészt a német fogyasztók egyre növekvő egészség- és jólét-tudatossága, másrészt pedig az, hogy szeretik kontrollálni, mit esznek.

Zöldségszállítás, 10 percen belül

Bár a környezetvédelem egyre erősebben van jelen a német társadalomban, a járvány népszerűvé tette a házhozszállítást, illetve az elvitelre történő vásárlást. Egyes cégeknél ez a tevékenységi kör bővítésével járt. Például az italfutár Flaschenpost most már zöldségeket is szállít, de a Gorillas és a Flink is 10 percen belül vállalja zöldségek kiszállítását. A szupermarketek többnyire független futárcégekkel kötnek szerződést a házhozszállításra, de arra is akad példa, hogy megvegyenek egy már létező kiszállító vállalatot. Közben a vevők elvárják, hogy a kiszállított élelmiszer és főleg a csomagolás fenntartható legyen, és minél jobban megközelítse a „zéró hulladék” szintet.

Nem otthon esznek 

Az élelmiszer-fogyasztási szokások alapvetően változtak meg az utóbbi években, például a németek egyharmada már nem reggelizik otthon, és az emberek fele sem otthon ebédel. Ez egyrészt kisebb csomagolásokat hozott magával, másrészt az egészségtudatosságnak köszönhetően egyre csökken a tejipari termékek, az alkoholos és a cukros italok aránya az elvihető kategóriában.

Németországban a papírdobozos kávék sokkal népszerűbbek, mint bármely más EU-tagállamban, és 2018 óta ezek forgalma 11 százalékkal nőtt.

Az innovatív gyártási és feldolgozási technológiáknak köszönhetően új, korábban ismeretlen termékek is a piacra kerülnek (például: ehető rovarok). Az új trend élén Berlin áll, de a német nagyvárosok is követik példáját.

Drágább lett a biotermék

Folyamatosan nő a biotermékek forgalma (ezen belül is a legnagyobb mértékben az organikus étolajok és szószok értékesítése nőtt az utóbbi években), olyannyira hogy az amerikai után a német biopiac a második legnagyobb a világon. A járvány csak tovább növelte az ilyen  keresletet, de pont most változóban van a helyzet: az orosz-ukrán háború miatt megugró árak és infláció miatt kezdenek elmaradozni a vásárlások, 2022 első félévében már érezhető a visszaesés, és a trend várhatóan a következő hónapokban is folytatódni fog. 

Nem egyformán érint viszont ez a csökkenés minden terméket: a vásárlók most elsősorban az áruházláncok saját márkás biotermékeit keresik (ezek olcsóbbak) a termelők saját árui helyett.

Hamburger, borsóból

Ha valaki csak benéz egy német szupermarketbe, és megpróbálja megszámolni a húshelyettesítő termékeket, akkor gyorsan képet kap ennek a trendnek a fontosságáról. Senki meg sem lepődik a szójasteaken, vagy a borsóalapú hamburgeren, a vegán ételek egyre népszerűbbek, különösen a fiatalok körében. Nemcsak vegetáriánusok élnek ezekkel az ételekkel, hanem azok a környezettudatos, fenntarthatóság-hívők is, akik tudatosan, önkéntesen csökkenteni szeretnék a húsfogyasztásukat.

A fenti trendek természetesen csak egy tudatos, tehetős, intelligens vásárlói körre jellemzők, és egy fejlett fogyasztói társadalomra. Azokról a – nem német és nem amerikai – vevőkről nem esik szó a felmérésben, akik ma a kenyér és a vaj robbanásszerűen megemelkedett árán háborodnak fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!